naar overzicht

Fruchtlandschaft

  • Stedenbouw
  • 2023 / 2024
  • Eerste semester
  • docent: G. Gallo, R. Younger & M. Nekova
download project

Fruchtlandschaft is een strategie voor het revitaliseren van de openbare ruimte, het verstevigen van de bestaande gemeenschap, verdichting en vergroening in de wijk Wedding in Berlijn DE. Wedding bestaat momenteel voor een groot deel uit volkstuin complexen. Door de positieve kanten van deze tuinen uit te vergoten en oplossingen te…

Fruchtlandschaft is een strategie voor het revitaliseren van de openbare ruimte, het verstevigen van de bestaande gemeenschap, verdichting en vergroening in de wijk Wedding in Berlijn DE. Wedding bestaat momenteel voor een groot deel uit volkstuin complexen. Door de positieve kanten van deze tuinen uit te vergoten en oplossingen te bieden voor de negatieve aspecten van deze complexen vormen de volkstuinen een zeer eigen en passende bouwsteen voor een toekomst bestendig wedding. 


De strategie bestaat uit een toolbox gericht op drie soorten stedelijke ruimtes: het plein, het volkstuin complex en de na-oorlogse wijk. De case study in Wedding laat zien hoe deze toonbox kan worden toegepast. 


De pleinen transformeren naar openlucht huiskamers, de bestaande volkstuin complexen worden opengebroken en er  worden kleinschalige woonblokken en passende publieke functies aan toe gevoegd. In de naoorlogse wijk wordt het kijkgroen getransformeerd naar gebruik en verblijfsgroen voor de aangrenzende bewoners. Ook wordt er opgetopt op de bestaande bouwblokken. 


Alle groene ruimtes in de wijk worden tot slot met elkaar verbonden in een groen netwerk bestaande uit tuinlanen. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.