Bewoners aan Kop, een leefbaar en bewoonbaar eiland voor Goeree
Ik ben opgegroeid in het kleine Ouddorp en speelde hier altijd graag op het strand. Echter werd het steeds drukker door de opkomst van het toerisme. Hierdoor veranderde ons open boerenlandschap achter de duinen naar een volgebouwde kuststrook wat nu niet meer van de bewoners zelf is.
Boeren krijgen het steeds moeilijker op de Kop door onder andere verzilting en een groot…
Bewoners aan Kop, een leefbaar en bewoonbaar eiland voor Goeree
Ik ben opgegroeid in het kleine Ouddorp en speelde hier altijd graag op het strand. Echter werd het steeds drukker door de opkomst van het toerisme. Hierdoor veranderde ons open boerenlandschap achter de duinen naar een volgebouwde kuststrook wat nu niet meer van de bewoners zelf is.
Boeren krijgen het steeds moeilijker op de Kop door onder andere verzilting en een groot tekort aan zoetwater in onze droge zomers door inefficiënt watermanagement.
Ook de visserij zit in onze genen. Op de Grevelingen werd vroeger gevist, maar door de Deltawerken is dit tegenwoordig niet meer mogelijk. Het waterleven in het Grevelingenmeer sterft namelijk af door het stilstaande water.
Het zelfvoorzienende eiland met haar open landschap, visserijbedrijven en kleine lokale boerencampings, is veranderd in een homogene economie met grote geprivatiseerde vakantieparken, die niet meer economisch verbonden zijn met het eiland.
De Deltawerken zorgden voor verbinding met de ‘overkant’ en de opkomst van toerisme. Dit leidde tot een volgebouwd landschap met geprivatiseerde vakantieparken, waardoor er geen ruimte meer is voor het bouwen van woningen voor bewoners en er alleen nog maar geld te verdienen is in de toeristische sector.
‘‘Hoe wordt de Kop van Goeree in de toekomst weer leefbaar en bewoonbaar voor al haar bewoners?’’
Dankzij een nieuw ruimtelijk economisch perspectief met meer balans en diversiteit waarbij bewoners meeprofiteren. De leefbaarheid wordt namelijk pas optimaal als bewoners hieraan kunnen bijdragen.
De bewoners pleiten voor meer woningen en minder negatieve gevolgen van het toerisme te ervaren, meer diversiteit en balans binnen de eilandeconomie, voldoende zoet (drink)water en een ecologische impuls voor de omliggende wateren.
Ik creëer een nieuwe horizon voor de ‘Kop van Goeree’ op basis van water-gebaseerde ingrepen en redenen voor de bewoners om terug te keren naar een leefbaar en bewoonbaar eiland.
Hierbij wordt met het terugbrengen van een open waterverbinding een ecologische impuls gecreëerd met kansen voor alternatieve vormen van vervoer richting de Randstad, door op adaptieve wijze te gaan wonen langs de nieuwe zoet-zoutverbinding.
Ook creëer ik meer balans binnen de eilandeconomie door verzilting in lager gelegen polders te omarmen en hier in te zetten op nieuwe manieren van boeren, zoals zilte-teelten en aquacultuur. Daarnaast wordt zoet (drink)water gebufferd, gezuiverd en uitgebreid in de aanwezige krekensystemen achter de duinen. Ten slotte worden meer woningen voor bewoners gecreëerd met meer ruimte voor het landschap door bestaande vakantieparken, net zoals het landschap, aan te pakken door deze te comprimeren en te transformeren.
Binnen dit afstuderen wordt het vakantiepark van Landal in Ouddorp aangepakt, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het zuiverende landschap. Het park wordt de schakel tussen dorp en duin en is uitnodigend voor bewoner én bezoeker. Ik bied een nieuw stedenbouwkundig plan aan vanuit de gemeenschap, waarbij de opsplitsing van de huidige vakantiehuizen voor ‘verdichting’ zorgt.
Het wonen en recreëren versterkt elkaar, waardoor men te gast zal zijn in een buurt waar het hele jaar rond geleefd wordt. Tenslotte ontstaat er doorstroming voor bewoner én bezoeker dankzij diverse typologieën.
Lees meer