naar overzicht

Het gebouw als decor

  • Architectuur
  • 2022 / 2023
  • Tweede semester
  • docent: S. Mandias, D. Vulkers
download project

De opdracht was om voor Diergaarde Blijdorp een nachtverblijf te ontwerpen voor de bongo, aan de hand van de architectuur van Sybold van Ravesteyn.

Vooraf hebben we onderzoek gedaan naar de architectuur van Sybold van Ravesteyn. Ik heb de stenen gebouwen in Blijdorp geanalyseerd. De stenen gebouwen liggen op de centrale as van het park, hebben een symmetrische indeling en diende als decor voor de dieren. Daarnaast heb ik ook gekeken naar de uitbreiding van Utrecht…

De opdracht was om voor Diergaarde Blijdorp een nachtverblijf te ontwerpen voor de bongo, aan de hand van de architectuur van Sybold van Ravesteyn.

Vooraf hebben we onderzoek gedaan naar de architectuur van Sybold van Ravesteyn. Ik heb de stenen gebouwen in Blijdorp geanalyseerd. De stenen gebouwen liggen op de centrale as van het park, hebben een symmetrische indeling en diende als decor voor de dieren. Daarnaast heb ik ook gekeken naar de uitbreiding van Utrecht Centraal. Geïnspireerd door de Barok, heeft Ravesteyn een uitbreiding weten te ontwerpen die de overgang maakte tussen het station en het plein. Dit deed hij door middel van golvende glazen wanden en met luifels die de grens tussen binnen en buiten overbruggen. Dit heeft uiteindelijk tot een collage geleidt die ik als handvat heb gebruikt voor het ontwerp.

Het huidige verblijf laat ik slopen. Het nieuwe verblijf komt aan de overkant te staan, in het zicht van de bezoekers. Het verblijf komt hierdoor tussen het groen te liggen, en dient als decor voor het bongo verblijf. Op de plek van de oude stal ontstaat nu ruimte voor een fatsoenlijk terras die precies in lijn ligt met het nieuwe verblijf.

De vorm van het gebouw vangt de blik van de bezoekers op en omarmt de bongo's. De symmetrische indeling bestaat uit twee cirkels die met elkaar worden verbonden door middel van een gebogen corridor. Dit zijn de nachtverblijven, en kunnen ook apart van elkaar worden gesloten door middel van een schuifbaar element. Aan de achterkant is er een ruimte voor bezoekers. De ruimte beweegt door het gebouw heen tot de corridor en eindigt in een golvende glazen wand. De bezoekers kunnen vanaf hier naar de nachtverblijven kijken, en tegelijkertijd naar het buitenverblijf. De restruimte dient voor het personeel.

Voor het gevelbeeld is veel aandacht besteed om de architectuur op te laten lopen in de omgeving. Zo is het gebouw van hout en de verticale accenten pakken het ritmiek van de bomen op. Het glas weerspiegelt de omgeving terug in het gebouw. Door het dak van de nachtverblijven op te tillen ontstaat er een V-vorm die zich richt op de corridor waar de bongo te aanschouwen is. De V-vorm zorgt tegelijkertijd voor meer diepte en laat het gebouw in zijn omgeving wegvallen. Door rondom bovenlichten toe te passen treedt er natuurlijk daglicht in de verblijven. Hiervoor ben ik geïnspireerd door de details van de Rivierahal. Hierin gebruikt van Ravesteyn details om het gebouw een sierlijke beëindiging te geven. De verticale lijnen worden afgebogen om vervolgens op te vangen in het dakrand. Hierdoor krijgt het gebouw een kroon.

En zo heb ik een gebouw en leefomgeving weten te ontwerpen die zich kenmerkt aan de architectuur van Sybold van Ravesteyn op een prettige manier voor de bongo's en een spektakel vormt voor de bezoekers.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.