naar overzicht

De Achtertuinen van IJsselmonde

  • Stedenbouw
  • 2022 / 2023
  • Tweede semester
  • docent: Txell Blanco Diaz, Noël van Dooren, Jacques Abelmann
download project

Hoe past voedsel op het eiland IJsselmonde? 

Het eiland is versnipperd door infrastructuur en ontoegankelijk door de grote akkerlanden. Daarmee is de biodiversiteit er laag.

Door van natuurinclusieve landbouw over te stappen naar landbouwinclusieve natuur ontstaat er veel meer mogelijkheden in het buitengebied. Er komt ruimte voor recreatie, dieren en natuur. Hierin kan echter nog wel steeds productie plaats vinden, maar dan wel op een andere wijze: productie die de natuur ons biedt. Te denken valt aan…

Hoe past voedsel op het eiland IJsselmonde? 

Het eiland is versnipperd door infrastructuur en ontoegankelijk door de grote akkerlanden. Daarmee is de biodiversiteit er laag.

Door van natuurinclusieve landbouw over te stappen naar landbouwinclusieve natuur ontstaat er veel meer mogelijkheden in het buitengebied. Er komt ruimte voor recreatie, dieren en natuur. Hierin kan echter nog wel steeds productie plaats vinden, maar dan wel op een andere wijze: productie die de natuur ons biedt. Te denken valt aan hout, riet, honing, fruit en wol.

Door het gebied te transformeren naar een natuurgebied kan het hele eiland verbonden worden. Recreatieve routes verbinden de verschillende plekken met elkaar, waarbij barrières zoals de snelwegen en spoorlijnen door ecoducten overgestoken kunnen worden.

Centraal in het gebied staat de monumentale Hoeve Johanna. Deze boerderij wordt getransformeerd naar een bezoekerscentrum, waarin educatie, horeca, verkooppunt en routes samenkomen. Hier kan echter ook nog productie plaats vinden. Er is bijvoorbeeld ruimte voor imkers uit de omgeving.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.