naar overzicht

Agro Food Campus IJsselmonde

  • Stedenbouw
  • 2022 / 2023
  • Tweede semester
  • docent: Txell Blanco Diaz, Noël van Dooren, Jacques Abelmann
download project

Een food campus voor de productie en verwerking van plantaardige eiwitten.


In de afgelopen 100 jaar is de identiteit van IJsselmonde-eiland als agrarisch- en recreatief landschap enorm onder druk komen te staan door de toenemende verstedelijking. De grootschalige infrastructuur heeft het groen en agrarisch gebied ruimtelijke versnippert. Tegelijk heeft het eiland een sterke economische positie nabij de Rotterdamse haven en is het verbonden met het achterland.

De bestaande intensieve landbouw is uitputtend gebleken…

Een food campus voor de productie en verwerking van plantaardige eiwitten.


In de afgelopen 100 jaar is de identiteit van IJsselmonde-eiland als agrarisch- en recreatief landschap enorm onder druk komen te staan door de toenemende verstedelijking. De grootschalige infrastructuur heeft het groen en agrarisch gebied ruimtelijke versnippert. Tegelijk heeft het eiland een sterke economische positie nabij de Rotterdamse haven en is het verbonden met het achterland.

De bestaande intensieve landbouw is uitputtend gebleken voor het landschap en het voortbestaan vraagt om een schaalvergroting. Een vraag naar ruimte en gebruik dat het eiland anno 2023 niet meer kan bieden.

Het eind van IJsselmonde eiland als klassiek akkerbouwlandschap lijkt in zicht. De vraag is:

Welke betekenis kan het landschap van IJsselmonde krijgen waarbij de identiteit van de akkerlandbouw behouden blijft en in balans is met de natuur en het landschap?

Het antwoord ligt misschien wel in het verbouwen van gewassen voor de plantaardige voedingsindustrie. Deze industrie is in de afgelopen twee jaar met 50% gestegen door de grote vraag naar plantaardig vlees en melk. Voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen moeten gewassen als haver, soja, erwten, linzen en bonen worden verbouwd. Deze worden nu nog vaak over land en zee geïmporteerd, maar zouden gewoon kunnen groeien op de kleigrond van IJsselmonde-eiland.

De transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten heeft een groot effect op onze leefomgeving. Zo is, in vergelijking tot een vleesburger, alleen al voor één plantaardige burger, 99% minder water nodig, 93% minder landgebruik, 90% minder uitstoot van broeikasgassen en 50% minder energie.

De ruimtelijke consequenties zijn groot. Met het verbouwen van ‘plantaardige gewassen’ en de ontwikkeling van een Agro Food Campus voor de verwerking van plantaardige eiwitten is IJsselmonde-eiland de plek waar:

1.     Een plantaardig voedingssysteem zorgt voor de lokale productie van plantaardige eiwitten in een gesloten, korte keten.

2.     Een natuur inclusief landschap ontstaat dat een positieve invloed heeft op de bodemkwaliteit, biodiversiteit en recreatieve waarde van het gebied.

3.     Een nieuw economisch perspectief biedt voor de boeren en tuinders op IJsselmonde eiland.

4.     De identiteit van IJsselmonde eiland als innovatief agrarisch landschap laat voortbestaan.

5.     Het eiland ruimtelijk en programmatisch met elkaar verbindt.


De groeten uit IJsselmonde!

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.