naar overzicht

Alles ist Umbau

  • Architectuur
  • 2022 / 2023
  • Tweede semester
  • docent: Laurens Boodt
download project

Tijdens cycle 1 was mijn vertrekpunt van het project Magasin 4 in Brussel. Een competitie inzending door Studio Muoto uit Parijs, voor een poppodium in Brussel nabij het kanaal. Het is een Shed achtige typologie dat verwijst naar de havenarchitectuur van de omgeving.


Tijdens cycle 1 was mijn vertrekpunt van het project Magasin 4 in Brussel. Een competitie inzending door Studio Muoto uit Parijs, voor een poppodium in Brussel nabij het kanaal. Het is een Shed achtige typologie dat verwijst naar de havenarchitectuur van de omgeving.


Als locatie had ik een stuk onder de metro naast de rijd haven gekozen. Een open, maar liminale ruimte. De weg en het en de metro vormen een harde grens die ervoor zorgt dat de Afrikaanderwijk geen verbinding kan maken met de Rijnhaven.


Voor mij voelt het metro viaduct als een dak of een luifel. Dus ik heb geprobeerd om er een luifel voor Magasin 4 van te maken, maar kwam tot de conclusie dat het gebouw de open kwaliteit zou belemmeren waar ik naar op zoek was wanneer het gebouw parallel aan het metrorailsysteem stond.


Bij de start van cyclus 2 heb ik Magasin 4 teruggebracht tot 5 grondregels waarmee het gebouw is gemaakt en waarmee een nieuw gebouw kan worden gemaakt. Tijdens het proces heb ik voor mezelf een regel toegevoegd waarbij ik de hoogte van de constructie kon aanpassen, maar nooit hoger dan de oorspronkelijke hoogte.



Tijdens Cycle 3 heb ik een nieuwe constructie gemaakt die een beweging introduceert die loodrecht staat ten opzichte van de bestaande verkeers- en metrorichting. De constructie, bestaande uit betonnen I-balken, is in lijn met de bestaande beweging.


De structuur bestaat uit een reeks ruimtes die beginnen op de bestaande grasvelden, waardoor flexibel gebruik en toe-eigening van de velden en het omliggende plein mogelijk is. Na de velden bevindt zich een paviljoen met toiletten en een bar, ter ondersteuning van de omliggende openbare activiteiten. Verderop is er een openluchttheater waar de constructie dient als het podium en het metrorailsysteem fungeert als de theaterwanden of coulissen.


Als je onder de metro door loopt, is er een loopbrug die het gedeeltelijk verplaatste wegdek overspant. Aan de andere kant is er een doorgang gecreƫerd om een open verbinding tussen beide zijden van de kade te behouden. Binnen de doorgang vind je de ingang van het theater, dat tevens dienst doet als een muzieklocatie. Naar het einde van de structuur toe is er een patio-ruimte gelegen onder een groot overstek.


Op de eerste verdieping zijn ondersteunende functies te vinden, terwijl de tweede verdieping een conferentieruimte, balkon en kleedkamers heeft.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.