De manier van bewustwording begint met het aanpassen van de huidige onzichtbare waterwerken. Zodat iedereen zich er bewust van kan worden dat onze waterwereld veranderd. Dat wilde ik door de schalen heen blootleggen, namelijk door mijn onderzoek naar de systemen op grote schaal en dit te koppelen aan drie landschappen met bijbehorende gebouwen op de kleine schaal. Het gaat daarbij om het erkennen van de huidige situatie, het veranderen van het watersysteem, om de omslag…

De manier van bewustwording begint met het aanpassen van de huidige onzichtbare waterwerken. Zodat iedereen zich er bewust van kan worden dat onze waterwereld veranderd. Dat wilde ik door de schalen heen blootleggen, namelijk door mijn onderzoek naar de systemen op grote schaal en dit te koppelen aan drie landschappen met bijbehorende gebouwen op de kleine schaal. Het gaat daarbij om het erkennen van de huidige situatie, het veranderen van het watersysteem, om de omslag in het watergebruik te kunnen ervaren in de nieuwe waterbouwwerken. 


De vraag die ik mijzelf gesteld heb is: Hoe kunnen we verder met het monumentale bestaande, en ons toch voorbereiden op de toekomst. Met dit afstudeerproject probeer ik alternatieven te ontwerpen voor de toekomst van de waterbouwwerken. De drie landschappen met bijbehorende waterbouwwerken kunnen door deze principeontwerpen toekomst bestendig worden. Per problematiek heb ik gezocht naar een passende conceptuele oplossing, in de overtuiging dat ze alle drie een andere oplossing nodig hebben. Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat de begin termen steeds weer in de ruimtelijke ontwerpen terugkeerde: het tegenhouden, verwerken, vasthouden en loslaten. 


Sophie Mensonides

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.