naar overzicht

Vernieuwing van de Stadsvernieuwing

  • Combinatie
  • 2022 / 2023
  • Eerste semester
  • docent: Like Bijlsma & Tim Peeters
download project

In de jaren zeventig zijn op initiatief van bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stadsvernieuwingsprojecten gestart. Onder het motto ‘Bouwen voor de buurt’ wordt met behoud van de bestaan-de verkaveling sociale woningbouw gerealiseerd. Een voorbeeldproject is de Augustinusschool: een nieuwe typologie van bouwblokken metopenbare voorzieningen in de plint en woningen daarboven. Architecten Girod & Groenenveld realiseren een strak grid waar de…

In de jaren zeventig zijn op initiatief van bewoners-actiegroep ‘Het Oude Westen’ interessante stadsvernieuwingsprojecten gestart. Onder het motto ‘Bouwen voor de buurt’ wordt met behoud van de bestaan-de verkaveling sociale woningbouw gerealiseerd. Een voorbeeldproject is de Augustinusschool: een nieuwe typologie van bouwblokken metopenbare voorzieningen in de plint en woningen daarboven. Architecten Girod & Groenenveld realiseren een strak grid waar de levendige stad zich doorheen lijkt te weven. Inmiddels is deze stadsvernieuwing toe aan een vernieuwing. 

Midden in de wijk Het Oude Westen stel ik een radicale interventie voor die de bestaande bouw doorkruist en verwijst naar de vele horizontale doorbraken in de stadsvernieuwing. Het grid en de multifunctionele identiteit van het plan zijn geinspireerd op de uitgangspunten van de Augustinusschool. De woningen die op de begane grond verloren gaan, worden opgelost in de nieuwbouw en optoppingen op de bestaande bouw.



Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.