naar overzicht

Wijktempel Den Haag

  • Architectuur
  • 2021 / 2022
  • Tweede semester
  • docent: Jasper Spigt en Dominique de Rond
download project

Je ziet de stad

Je ziet de lucht

Je ziet het museum

Je ziet jezelf

Je ziet de kunst

Sinds 29 mei 1985 behoort het museumgebouw van Berlage officieel tot de museumcollectie. Tijdens een bezoek aan het huidige kunstmuseum beleef je dit museumstuk voornamelijk van binnen en vraag ik mij af hoeveel bezoekers de buitenkant van het gebouw en de aangelegde tuin ook rustig bezoeken. Door…

Je ziet de stad

Je ziet de lucht

Je ziet het museum

Je ziet jezelf

Je ziet de kunst

Sinds 29 mei 1985 behoort het museumgebouw van Berlage officieel tot de museumcollectie. Tijdens een bezoek aan het huidige kunstmuseum beleef je dit museumstuk voornamelijk van binnen en vraag ik mij af hoeveel bezoekers de buitenkant van het gebouw en de aangelegde tuin ook rustig bezoeken. Door de uitbreiding van het museum wordt dit geactiveerd. De museum entree blijft gelijk aan hoe het is, maar vanaf de begane grond kun je nu nog verder dalen de museumuitbreiding in. Dit is gelokaliseerd aan de noordzijde van het museum, daar waar de tuin vrijwel leeg is en een oude muur deels het terrein afkaderd. Deze muur krijgt ook een rol in de uitbreiding, net als de gevel van het kunstmuseum en de natuurlijke omgeving.


De uitbereiding bestaat uit een sequentie van zalen met in beginsel een afmeting van 11 bij 22 meter en 5,5 meter hoog, dit is terug te leiden naar de baksteenmaat van waaruit Berlage ook heeft ontworpen en tegelijkertijd de juiste maat voor het optimaal beleven van hedendaagse kunst. De zalen bevinden zich grotendeels onder het maaiveld, omdat dit de beleving van de omgeving kan accentueren zonder het volledig aan te tasten.


Dat het kunstmuseum een laagdrempelig instituut blijft in dienst van de gemeenschap en de kunst is voor dhr. Tempel ontzettend belangrijk. Dit wordt met de realisatie van deze uitbreiding alleen maar gemotiveerd. De buurt heeft een ruimte om elkaar te ontmoeten, de studenten hebben aan deze kant van Den Haag een inspirerende en rustige studieplek en de hedendaagse kunst kan optimaal beleefd worden doordat de nieuwe zalen op maat gemaakt kunnen worden voor de te tentoonstellen kunst.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.