naar overzicht

De Toekomst van Twents Textiel

download project

Van oudsher ademt de regio Twente textiel. Ondanks het feit dat de textielindustrie al ruim 60 jaar geleden definitief uit de regio is vertrokken naar lagelonenlanden is het industriële en landschappelijk erfgoed grotendeels bewaard gebleven. Echter is dat niet het enige wat vanuit de Twentse textielindustrie bewaard is gebleven. Zo is veel van de kennis en kunde over textielnijverheid ook nog steeds aanwezig in de regio. Dat uit zich nu ruim 60 jaar na…

Van oudsher ademt de regio Twente textiel. Ondanks het feit dat de textielindustrie al ruim 60 jaar geleden definitief uit de regio is vertrokken naar lagelonenlanden is het industriële en landschappelijk erfgoed grotendeels bewaard gebleven. Echter is dat niet het enige wat vanuit de Twentse textielindustrie bewaard is gebleven. Zo is veel van de kennis en kunde over textielnijverheid ook nog steeds aanwezig in de regio. Dat uit zich nu ruim 60 jaar na dato mede in de oprichting van de stichting Texplus. Deze stichting zet zich in voor een hernieuwde textielindustrie in de regio Twente. Het grote verschil ten opzichte van begin 1900 is, dat er nu op een schone circulaire duurzame manier wordt geproduceerd.

Ondanks dat de inwoners van Twente erg trots zijn op hun regio, zijn ze onterecht erg bescheiden over deze innovatieve vorm van textielindustrie. Zo staat het Noaberschap (goede samenwerking) hoog in het vaandel, maar ontbreekt een echte gedeelde visie tot op heden. Om Twente echt te laten profiteren van deze vernieuwende textielindustrie zijn radicale ingrepen nodig.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.