naar overzicht

Ecosystem of Eden

  • Architectuur
  • 2022 / 2023
  • Eerste semester
  • docent: Vincent van der Meulen & Mijke Rood
download project

Streven naar een samenleving waarin flora, fauna en mensen samen leven en waar flora en fauna misschien zelf belangrijker zijn. In dit concept word dit streven werkelijkheid. Een plek waar samen word gewerkt aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Het concept is tijdsgebonden; groeien en bloeien kost tijd en zal door de tijd heen verschillende fauna’s, belevingen en werkzaamheden opleveren, die het gebied laat floreren tot een ‘perfecte en prachtige paradijs’ waar een harmonieuze samenleving…

Streven naar een samenleving waarin flora, fauna en mensen samen leven en waar flora en fauna misschien zelf belangrijker zijn. In dit concept word dit streven werkelijkheid. Een plek waar samen word gewerkt aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Het concept is tijdsgebonden; groeien en bloeien kost tijd en zal door de tijd heen verschillende fauna’s, belevingen en werkzaamheden opleveren, die het gebied laat floreren tot een ‘perfecte en prachtige paradijs’ waar een harmonieuze samenleving de ruimte deelt.

Het begint met het maximaal planten van verschillende soorten bomen. Tijdens deze eerste stap word het rijk van de mens ook opgebouwd op palen. Naarmate de tijd verstrijkt groeien de bomen en kan gekeken worden welke gekapt en gebruikt kunnen worden. Het groeien van de bomen trekt nu al verschillende fauna’s aan. Na ongeveer 30 jaar kan begonnen worden met het ophangen van de menselijke structuren aan de al sterke bomen. Zo verdwijnen de palen, die weer ergens anders hergebruikt kunnen worden en opent het maaiveld zich. Rond deze tijd zal ook de bodem gereinigd zijn door fytoremediatie en kan het geopende maaiveld vol worden geplant met bloemen, planten, groente- en fruitplanten die in symbiose samen kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat het rijk van de flora een diverse en kleurrijke invulling zal krijgen die op zijn beurt het rijk van de fauna aantrekt en vergroot. Het gebied zal dynamisch zijn, waarin flora, fauna en mensen elkaar aanvullen en waar geen dag hetzelfde zal zijn!

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.