naar overzicht

De Doorstroom

  • Architectuur
  • 2022 / 2023
  • Eerste semester
  • docent: Janne van Berlo & Tiemen Anema
download project

Dit project is een ontwerp door de schalen. Van stedenbouw tot een expositie ontwerp; allen gericht op het thema 'doorstroming'.

Stedenbouwkundig gezien grijp ik in in de infrastructuur van Blaak. Het snelle verkeer gaat ondergronds, een voetgangersverbinding langs het  nieuwe getijdenpark wordt gerealiseerd. Ecologisch zorgt deze nieuwe waterverbinding van de Leuvehaven naar de Leuvekolk dat doorstroom gerealiseerd wordt. De waterkwaliteit in de binnenstad (voorheen felgroen gekleurd door kroost) verbeterd. Vissen die de trek van zoet naar…

Dit project is een ontwerp door de schalen. Van stedenbouw tot een expositie ontwerp; allen gericht op het thema 'doorstroming'.

Stedenbouwkundig gezien grijp ik in in de infrastructuur van Blaak. Het snelle verkeer gaat ondergronds, een voetgangersverbinding langs het  nieuwe getijdenpark wordt gerealiseerd. Ecologisch zorgt deze nieuwe waterverbinding van de Leuvehaven naar de Leuvekolk dat doorstroom gerealiseerd wordt. De waterkwaliteit in de binnenstad (voorheen felgroen gekleurd door kroost) verbeterd. Vissen die de trek van zoet naar zout maken, vinden hun weg naar de maas en zee.

In deze transformatieopgave waardeer ik het architectonisch ontwerp van Quist. Het volledige ontwerp blijft behouden. Het oude vademecum wordt in ere hersteld. Wat toegevoegd word is een -1 verdieping. Deze verdieping is ontworpen naast de waterdoorgang. Door de hoge ramen in het museum zijn de getijden zichtbaar. Het schaduwspel dat dit geeft in de museale kleuren, is een expositie op zich. In deze -1 is tevens een waterturbine geplaatst voor het opwekken van stroom en het verduurzamen van het museum.

De nieuwe vloer van deze -1 verdieping ligt gelijk met de voeten van het standbeeld 'De verwoeste stad'. Hiermee is de nieuwe museumtoevoeging en het beeld, een pijler geworden voor de toekomst van Rotterdam.



Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.