Het projectgebied is gelegen in de buurt Rubroek.
Meer dan 50% van de woningen valt onder een huurcorporatie, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit meergezinswoningen. Terwijl er relatief grote groepen jongeren en ouderen en daarmee ook een groot aandeel alleenstaanden (Rubroek 57%, het Rotterdamse gemiddelde is 48%).
De wijk voelt aan als een eiland omsloten door park, singels en wegen. Het heeft een besloten karakter door de wanden van gebouwen die rondom de wijk heen liggen. Aan de zuidzijde bevinden zich twee kleine doorgangen om de wijk in te komen vanuit het park. De entrees aan die zijde van de buurt wil ik verdubbelen, door doorbraken te maken zodat er een wijk overstijgende noord-zuid verbinding gemaakt kan worden die de route van centrum door de wijk richting het noorden kan worden bewerkstelligd.
Eenmaal op het veemarktterrein is er een duidelijk voetgangerszone die begeleid wordt door een bomenrij, deze loopt van oost naar west. Met aan de oostzijde een school als eindbestemming. Je passeert een aantal hoven die een besloten en anoniem karakter hebben dit komt door de vele private ruimtes die aan het openbare groen grenzen waardoor bewoners schuttingen en hagen hebben neergezet.
Door het toevoegen van nieuwe volumes tussen de bestaande bebouwing, gaan deze functies veranderen.
Daarnaast voeg ik hoogteaccenten toe door bestaande volumes op te toppen. De hoogteaccenten dienen als oriëntatiepunt van de voetgangersverbinding in de buurt. Deze zijn vanaf buiten de buurt te zien.
Op deze manier ontstaat er langs de voetgangersverbinding een sequentie van ruimtes.
Woningen
Door het toevoegen van nieuwe volumes kunnen de huidige bewoners wooncarrière maken in hun eigen buurt en je de mensen met binding in de buurt kun je hierdoor behouden. Nu staan er voornamelijk 2-3 kamer appartementen met grote gezinssamenstelling en/of alleenstaande senioren en jongeren.
Door de interventie kan er een menging worden gemaakt van verschillende woningtypen en grootte zodat er een diversiteit aan bewoners ontstaat in 1 blok.
1 kamer appartement voor alleenstaande jongeren en /of senioren
3 kamer maisonnette voor starters
6 kamer maisonnette voor grote gezinnen of waarbij de ouders (opa en oma) bij in kunnen komen wonen
De bestaande bergingen worden getransformeerd tot 1 centrale entree naar de portiek en galerij i.p.v. allemaal aparte deuren naar de berging. De gezamenlijke bergingen komen terug in de collectieve hoven.
Op eerste en tweede verdieping is er ruimte voor ontmoeting met een galerij van 2,50 m en een doorkijk tot aan de begane grond.
De galerij loopt bij 1 blok helemaal rond, zodat je ook op +1 naar je buren kan lopen voor een praatje. Kinderen kunnen het als spelelement gebruiken.
Je zou kunnen overwegen om 1 slaapkamer op te offeren en als kantoor aan huis te gebruiken, deze heeft een eigen entree aan de galerij. Daarnaast zouden jongere daar kunnen chillen met vrienden omdat ze vanuit de slaapkamer een eigen entree hebben tot de galerij.
Mocht er ooit gewisseld willen worden op de begane grond van woning naar voorziening of andersom is dit mogelijk.
Architectuur/materialisering
blind wall art aan de binnenzijde van bestaande bebouwing toevoegen
bestaande materialisering bestaat uit geel/roze baksteen en de kozijnen en balkons rood, blauw en wit kleurstelling. De nieuwe volumes kijken een contrasterend uitstraling t.o.v. de bestaande, warmere moderne uitstraling door gebruik van hout en zwarte pilaren en relingen.
Reling van volumes komt terug in tuinhek van de private strook in de collectieve hoven.
Collectieve hoven
In de collectieve hoven is een smalle privé strook (3,00 m) voorzien zodat men een eigen stukje tuin heeft om naar eigen wens in te richten. In sommige hoven is een vaste scheiding gemaakt tussen de private tuinen (hekwerk, bloembak van 1,20 m hoog). Deze is laag gehouden zodat er minder anonimiteit ontstaat zoals in de huidige situatie het geval is met hoge schuttingen en hagen.
Elk collectief hof heeft een andere inrichting zodat er diversiteit ontstaat in uitstraling een andere beleving als bewoners van andere blokken bij elkaar op bezoek komen.
De entree van de bestaande portieken komen uit in de collectieve tuin en kun je via de achterzijde naar de openbare voetgangerzone. De collectieve hoven kunnen in de avond worden afgesloten met een poort.
Sociaal maatschappelijk programma
In de buurt zelf bevinden zich twee voorzieningen en dat zijn de school en kinderopvang.
De overdekte veemarkthal wordt als een opzichzelfstaand object teruggebracht in het gebied met rondom een gezamenlijke moestuin met fruitbomen, pluktuin. Met in de berging gezamenlijk tuingereedschap dat gedeeld wordt.
Onder de veemarkt kunnen buurtevenementen gehouden worden zoals bijvoorbeeld een buurtbarbecue of een oogstfeest. Maar in de avond kan het ook een plek zijn voor de jongeren in de buurt.
In de plint van de nieuwe volumes bevinden zich sociaal-maatschappelijke voorzieningen. De transparante plint zodat men elkaar kan zien relatie binnen-buiten en openbaar-collectieve. Demontabele wanden die de ene keer kan dienen als spreekkamertjes en andere keer als vergaderzaal voor de buurtraad/wijkraad
Er is een woonkamer voor de buurt, cultuurhuis/buurthuis, theehuis, repair cafe, expositieruimte van de buurt en een gezamenlijke wasruimte.
Elke week zit er een studie/huiswerkbegeleiding, buurtarts, budgetcoach, wijkmanager, energiehuis en er zijn er cursussen en workshops te volgen, net waar de wijk behoefte aan heeft.