naar overzicht

Typisch wonen

  • Architectuur
  • 2022 / 2023
  • Eerste semester
  • docent: Robert-Jan de Kort & Sander van Schaik
download project

In Nederland woont meer dan de helft van de bevolking in een rijtjeshuis of een appartement waarbij de plattegrond ontworpen is als een standaard plattegrond. Bij dit type plattegrond wordt er uit gegaan van een traditionele gezinssituatie alleen in de maatschappij van nu zijn de gezinssituaties veel diverser. Plattegronden met een standaard indeling voldoen voor deze diverse gezinssituaties niet meer. In deze opgave is het daarom interessant om voor verschillende vormen van…

In Nederland woont meer dan de helft van de bevolking in een rijtjeshuis of een appartement waarbij de plattegrond ontworpen is als een standaard plattegrond. Bij dit type plattegrond wordt er uit gegaan van een traditionele gezinssituatie alleen in de maatschappij van nu zijn de gezinssituaties veel diverser. Plattegronden met een standaard indeling voldoen voor deze diverse gezinssituaties niet meer. In deze opgave is het daarom interessant om voor verschillende vormen van bewoning plattegronden te ontwerpen. 

In het ontwerp is uitgegaan van twee huishoudens. In het eerste huishouden woont een alleenstaande moeder met 1 kind en twee ouderen die mantelzorg nodig hebben. Het tweede huishouden bestaat uit 4 pleegkinderen (18+) met begeleiding op afstand. 


Het concept van het project 80 Dwellings in Salou is de basis voor een plattegrond ontworpen voor deze twee huishoudens. In dit woonprincipe ontstaan verschillende belevingen in ruimtes door ‘definities van zones’ en ‘type doorgangen’.


Gezien privacy is het niet wenselijk dat ruimtes naast elkaar gesitueerd zijn. Door ruimtes te schakelen ontstaat er een besloten gevoel in een gezamenlijke ruimte en een diagonaal in de woning. De tussenzones creëren een meer besloten gevoel bij de doorloop naar de volgende functie. Er is zicht op alle gezamenlijke ruimtes maar door de tussenzones wordt het zicht beperkt. Hierdoor worden in elke functie hoeken gecreëerd die niet te zien zijn, in deze hoeken zullen de functies gedefinieerd worden.



 
Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.