naar overzicht

DE NIEUWE GAFFEL

  • Combinatie
  • 2022 / 2023
  • Eerste semester
  • docent: Like Bijlsma & Tim Peeters
download project

Het Oude Westen, de wijk en de bewoners. Hebben een zeer interessante en enerverende geschiedenis. In de jaren 70 waren er felle discussies over de bestemming van het Oude Westen. Er circuleerden diverse plannen voor grootschalige nieuwbouw met cityfuncties en luxe hoogbouw appartementen. Het stadsbestuur had plannen voor een groot universiteitencampus. Hiervoor zouden de bestaande woningen…

Het Oude Westen, de wijk en de bewoners. Hebben een zeer interessante en enerverende geschiedenis. In de jaren 70 waren er felle discussies over de bestemming van het Oude Westen. Er circuleerden diverse plannen voor grootschalige nieuwbouw met cityfuncties en luxe hoogbouw appartementen. Het stadsbestuur had plannen voor een groot universiteitencampus. Hiervoor zouden de bestaande woningen in de wijk gesloopt moeten worden. De bewoners van het Oude Westen botsen in deze tijd heftig met het Rotterdamse stadsbestuur en verzette zich hiertegen doormiddel van de ‘Aktiegroep het Oude Westen’. Ze eisten verbetering van hun wijk en woningen. Bewoners, jonge architecten, studenten en progressieve politici verenigden zich in het protest dat met ludieke acties en na jarenlange strijd wisten ze te bereiken dat alleen de slechte woningen gesloopt zouden worden. Hiervoor zouden dan weer betaalbare woningen voor de bestaande bevolking voor terug komen. Dit was het begin van een ongekende periode in de Rotterdamse geschiedenis: De Stadsvernieuwing. In het vooronderzoek hebben wij ieder een project uit de stadsvernieuwing geanalyseerd, dit waren stuk voor stuk zeer geslaagde projecten met een rijkheid aan typologie, detaillering en materiaalgebruik. De pareltjes van de stadsvernieuwing. 


Mijn ingreep bevat een herinterpretatie van de architectuur van de gaffel waarmee ik het Oude Westen een nieuw icoon geef, een gebouw voor de Oude Westenaren waar iedereen zich thuis voelt. De Nieuwe gaffel wordt gecombineerd met een nieuwe publieke programmering. Er is een mix van publieke functies zoals het buurthuis, de gaffel school en dansschool en private functies zoals de woningen die ontsloten worden via de opgetilde woonstraat. Het ontwerp is tot stand gekomen door elementen van de stadsvernieuwing uit de jaren 70 te herinterpreteren en samen te voegen tot één gebouw. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.