naar overzicht

Het verdronken landschap

  • Stedenbouw
  • 2022 / 2023
  • Eerste semester
  • docent: Sebastian van Berkel, Boaz Peters, Edwin Gardner en Lynne Brouwer
download project

Het verdronken landschap
De voortuin van het oosten van het land

Rond 2100 heeft Nederland de conclusie getrokken dat het temmen van water niet langer houdbaar is. We zullen moeten leven met het water, of in sommige perioden zelfs in het water. Daarom woont het grootste gedeelte van de bevolking hoog en droog in het oosten van het land. Dat betekent echter niet dat we het westen van het…

Het verdronken landschap
De voortuin van het oosten van het land

Rond 2100 heeft Nederland de conclusie getrokken dat het temmen van water niet langer houdbaar is. We zullen moeten leven met het water, of in sommige perioden zelfs in het water. Daarom woont het grootste gedeelte van de bevolking hoog en droog in het oosten van het land. Dat betekent echter niet dat we het westen van het land als onbruikbaar moeten beschouwen.

In verschillende fases geven we tot 2100 de delta steeds meer ruimte. Dat resulteert in een netwerk van overwegend bestaande dijkstructuren die het toekomstige schervenlandschap vorm zullen geven. Die scherven worden ingericht als afwisselend droge en natte ‘’wisselpolders’’ waarin pioniers zullen wonen, werken en verblijven. Het deltalandschap is dynamisch en wendbaar en absorbeert als het ware het water. Op die manier zal de delta regio gaan functioneren als de belangrijke voortuin en bron van voedsel en handel voor de nieuwe economie in het oosten van het land. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.