naar overzicht

Plan Zee

  • Stedenbouw
  • 2021 / 2022
  • Tweede semester
  • docent: Miriam Ram en Freek van Riet
download project

Nederland bestaat voor maar liefst 59% uit overstromingsgevoelig gebied. Door onder andere de snelle klimaatverandering wordt het steeds onzekerder of de Deltawerken…

Nederland bestaat voor maar liefst 59% uit overstromingsgevoelig gebied. Door onder andere de snelle klimaatverandering wordt het steeds onzekerder of de Deltawerken (samen met de dijken en kades) het lage land, waar de economische kern en hoogste bevolkingsdichtheid zit, droog kan blijven. In mijn scenario heeft de overheid er daarom in de afgelopen jaren voor gezorgd dat bewoners van laag Nederland naar hoog Nederland (minimaal +5m N.A.P.) zijn verhuisd, volgens een zorgvuldig uitgekiend faseringsprogramma. Alles om te voorkomen dat er in de toekomst een mega catastrofe plaats zal vinden. De meeste mensen zullen vertrekken met (internationale)overheidssteun, op enkele na.

Marjolijn Haasnoot (Deltares) noemt de consequenties op ons waterbeheer zo groot, dat er nu al moet worden gewerkt aan een plan B. We kunnen met plannen voor versnelde zeespiegelstijging niet wachten tot rond 2050, maar die moeten binnen 10 jaar op de plank liggen. We hebben dan nog de mogelijkheid tijdig maatregelen te nemen, wetend dat er tussen plan en uitvoering al snel zo’n 20/30 jaar zit. 

Ik vroeg mij af wat het ruimtelijke effect zou kunnen zijn als we stoppen met pompen en onderhoud aan het Nederlands watersysteem, en zouden zorgen dat de bewoners van het overstromingsgevoelige gebied verhuizen naar de hogere gronden van Nederland.

Naar mijn berekening is maar 1/3 van hoog Nederland nodig voor stedelijke ontwikkeling en kan 2/3 ingericht worden als landbouw en bosgebied. Volgens Deltares is een scenario dat in 2100 de zeespiegel met 3meter is gestegen. Dit betekent dat grote delen van Rotterdam en de Esch (de scope) overstroomd zijn. De achterblijvers (die niet weg wilden, maar wel de kans kregen) zullen het verlaten gebied claimen en zelfstandig organiseren (zie referentie Torre David). Wat overstroomd is, zal al snel door de getijden van de zee in een estuarium veranderen, waardoor de ecologie alle ruimte krijgt.

Dit zorgt ervoor dat vertrekken vanuit laag Nederland zo slecht nog niet is voor mens, flora én fauna. Voor het gehele project.


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.