naar overzicht

The Bullshit Paradox

  • Stedenbouw
  • 2021 / 2022
  • Tweede semester
  • docent: Madeleine Mans en Saskia Lambers
download project

Bij het bezoeken van de Regenboogbuurt in Almere op Google Maps en later in het echt, viel mij een ding meteen op. Wat een hoop bedrijven aan huis er in de wijk gevestigd waren. Met name in de dienstensector gericht op het individu. Coaches, kappers, salons. Bekend bij ingewijden maar verder slecht zichtbaar. Niet het eerste waar je aan denkt bij een vinexwijk, ontworpen als monotone woonbuurt. Werken gebeurt toch in de naastliggende stad? Of…

Bij het bezoeken van de Regenboogbuurt in Almere op Google Maps en later in het echt, viel mij een ding meteen op. Wat een hoop bedrijven aan huis er in de wijk gevestigd waren. Met name in de dienstensector gericht op het individu. Coaches, kappers, salons. Bekend bij ingewijden maar verder slecht zichtbaar. Niet het eerste waar je aan denkt bij een vinexwijk, ontworpen als monotone woonbuurt. Werken gebeurt toch in de naastliggende stad? Of zelfs verder van huis?

Nu we net als in de jaren 90 met een grote woningbouwopgave zitten, komt dezelfde vraag weer naar boven. Hoe gaan we met wonen en werken om? Met de huidige ontwikkeling van het thuiswerken en de grootschalige technologisering vraagt dit om nieuwe perspectieven.

We zitten momenteel midden in een technologische revolutie. In 2025 zou de helft van onze banen vervangen zijn door machines en computers. Vele banen worden al vervangen, maar toch groeit de arbeidsmarkt. Conclusie? Het ontstaan en de instandhouding van nutteloze banen. “Bullshit Jobs”, volgens antropoloog David Graeber. Geïnspireerd door zijn onderzoek en statements ben ik gedoken in de geschiedenis van werk, de beteknis van werk, en het ontstaan van de Bullshit Jobs.

Momenteel zitten we midden in de zoektocht naar betekenis. Dit verklaart de aanwezigheid van de vele life- en careercoaches in onze huidige maatschappij. Dit roept de vraag op: “Wat als iedereen zijn passie volgt en betekenis vindt in werk, hoe ziet de toekomst er dan uit?”.

Kijken in de toekomst is koffiedik kijken. Temeer aangezien ‘betekenis’ voor iedereen in iets anders zit. Wel is het interessant om de shift van ‘bullshit economie’ naar ‘economie van betekenis’ te projecteren op de Regenboogbuurt in Almere.

De gemeente wil hier graag kleine bedrijven aantrekken en de vraag is, hoe gaat dit er dan in de toekomst uitzien? Dit project geeft geen uitvoerbaar ontwerp. Dit project geeft ook geen concrete toekomstvisie van het werkend leven. Dit project is een kritische spiegel van huidige ontwikkelingen en verkent wat we kunnen leren van de vinexwijk in de context van de huidige woningbouwopgave.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.