naar overzicht

Sociaal samenleven met het water

  • Stedenbouw
  • 2021 / 2022
  • Tweede semester
  • docent: Miriam Ram en Freek van Riet
download project

Een sociale waterwijk


Klimaatverandering zorgt ervoor dat steeds grotere gebieden risco lopen op natuurgeweld. Momenteel trekken welgestelde bewoners…

Een sociale waterwijk


Klimaatverandering zorgt ervoor dat steeds grotere gebieden risco lopen op natuurgeweld. Momenteel trekken welgestelde bewoners weg van deze plaatsen en vinden minder bedeelde bewoners er juist een nieuw thuis. Dit leidt ertoe dat de kwetsbaarste bewoners op de meest risicovolle locaties komen te wonen. 


Daarnaast worden perioden van droogte en water overlast steeds normaler en voorspelt het KNMI nu al een zeespiegelstijging van minimaal 1 en maximaal 5 meter in 2300. 


Natuurlijk beschermen wij ons land tegen al dit water, maar dit is steeds lastiger vol te houden en kost veel geld. Niet te vergeten: veel van de huidige maatregelen zijn ook nog eens nadelig 

in droge perioden.  Tijd dus om de Esch te ontwikkelen tot een adaptieve en sociale wijk die een veilige thuishaven vormt voor al zijn bewoners, ongeacht hun middelen, door het water welkom te heten en het zelfs een prominente plek te bieden in de wijk.  


Zo voorkomen we klimaatarmoede en hebben we grip op het water in droge en natte tijden!

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.