naar overzicht

Ontmoeting met de tuin

  • Architectuur
  • 2021 / 2022
  • Tweede semester
  • docent: Jasper Spigt en Dominique de Rond
download project

De ontmoeting met de natuur is een belangrijk aspect binnen de kunst en de museumwereld. Natuur is een kunstvorm die de pure schoonheid in zich heeft. Natuur is kwetsbaar maar daarentegen kan het ook sterk zijn. Natuur wekt emoties op bij iedereen. Men leert van de natuur. Natuur is uniek en kan door niemand anders gekopieerd worden. Natuur is kunst.

De uitbreiding van het kunstmuseum Den Haag is een ode aan de tuin en het gebouw.…

De ontmoeting met de natuur is een belangrijk aspect binnen de kunst en de museumwereld. Natuur is een kunstvorm die de pure schoonheid in zich heeft. Natuur is kwetsbaar maar daarentegen kan het ook sterk zijn. Natuur wekt emoties op bij iedereen. Men leert van de natuur. Natuur is uniek en kan door niemand anders gekopieerd worden. Natuur is kunst.

De uitbreiding van het kunstmuseum Den Haag is een ode aan de tuin en het gebouw. Op een subtiele manier is er gezocht naar de uitbreiding die verbinding maakt tussen de tuin en het kunstmuseum. De museumuitbreiding is een uitstapje vanuit het hoofdprogramma van het kunstmuseum. Het is een ontmoeting met de tuin. In de museumuitbreiding wordt je omringd door de tuin. Je loopt langs de wanden van ruimte naar ruimte. De zichtlijnen naar de tuin zorgt ervoor dat je het kunstmuseum en de beeldentuin in zijn omgeving observeert. De kunstmuseum en de tuin is het decor geworden van de kunstwerken. De uitbreinding zorgt ervoor dat er een verbinding gaat komen tussen het Kunstmuseum en de beeldentuin.

De ontwerpideeën van Berlage zijn meegenomen in het ontwerp. In het ontwerp is de kracht van de éénvoud en de symmetrie nadrukkelijk toegepast. De strakke lichtinval in de ruimtes, de zichtlijnen naar de tuin en de duidelijke sequentie zal zorgen voor rust en oriëntatiegevoel bij de museumbezoekers. Door de zichtlijnen en beeldentuinroute langs het gebouw hebben de niet-museumbezoekers een voorproefje van de kunstwerken.

Het museum zelf is voornamelijk naar binnen gekeerd. De uitbreiding is naar buiten gekeerd ontworpen om vernieuwing en andere type kunst ten toon te stellen. Door de open en hoge ruimtes te kiezen in de museumuitbreiding zijn ideale ruimtes gecreëerd voor onder andere kunstinstallaties.

Het ontwerp is geïnspireerd door de kunstwerk Meditated Motion van Olafur Eliasson en het Rietveld Paviljoen.

Meditated Motion benadrukt de relatie tussen het publiek en de natuur te onderzoeken. De kunstinstallatie zorgt ervoor dat de natuur binnen het gebouw doorloopt, hierdoor ervaar je de natuur op een andere manier. In de museumuitbreiding zijn elementen toegepast om de relatie aan te gaan met de natuur. Zo bevindt in het ontwerp een open en gesloten patio en zorgen de pergola, de luifels en de podia ervoor dat buitenruimtes verbonden worden met het gebouw.

Het Rietveld Paviljoen is een bouwwerk waarin de compositie tussen wanden, vloeren en kolommen heel belangrijk zijn. Lucht, ruimte en materiaal waren de ingrediënten die het paviljoen vormgeeft. De compositie van de museumuitbreiding is met éénvoudige horizontale en verticale schijven ontworpen, hierdoor zijn zichtlijnen en looplijnen vormgegeven om de gewenste verbinding te krijgen met de tuin.

De huidige tuin bestaat voornamelijk uit de gazons met daarop de beelden en de terracotta voetpaden. De terracotta zijn ook toegepast als gevelmateriaal voor de uitbreiding om de verbinding tussen het gebouw en de tuin te benadrukken. In de uitbreiding zijn alle maten veelvoud van 1,1 de maatstaaf die Berlage ook heeft toegepast in het kunstmuseum. Voor de beeldentuin is er een nieuwe toegang ontworpen, die zal gepositioneerd worden tussen het Kunstmuseum en het Museon.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.