naar overzicht

Stadslucht: ons (on)zichtbare overschot

  • Stedenbouw
  • 2020 / 2021
  • Tweede semester
  • docent: Florian de Visser, Thijs van Spaandonk, Lynne Brouwer en Chidi Onwuka
download project

Dagelijks maken wij rommel – het ongewenste overschot van onze consumptiemaatschappij. Via containers, verbrandingsovens en schoorstenen worden reststromen gedumpt onder snelwegen, in vuilnisbergen of in de lucht geblazen. We verbergen het in de ‘negatieve’ ruimte om ons heen. Wie verantwoordelijk is voor de negatieve effecten van onze materiële welvaart wordt zo steeds troebeler. Matter out of sight, out of mind.

 

Reststromen van onze eindeloos  bouwende en consumerende samenleving spelen nu…

Dagelijks maken wij rommel – het ongewenste overschot van onze consumptiemaatschappij. Via containers, verbrandingsovens en schoorstenen worden reststromen gedumpt onder snelwegen, in vuilnisbergen of in de lucht geblazen. We verbergen het in de ‘negatieve’ ruimte om ons heen. Wie verantwoordelijk is voor de negatieve effecten van onze materiële welvaart wordt zo steeds troebeler. Matter out of sight, out of mind.

 

Reststromen van onze eindeloos  bouwende en consumerende samenleving spelen nu een hoofdrol bij klimaatverandering en de toenemende grondstoffenschaarste. Hoe kunnen we deze problemen adresseren als we tegelijkertijd de veroorzakers en de omvang van de problemen verhullen?

 

In deze studie wordt de negatieve ruimte via verschillende invalshoeken gedefinieerd. Daarbij wordt de abstracte schaal van uitstoot en afval in kaart gebracht en voelbaar gemaakt. Dit alles heeft tot doel om onze relatie en het gevoel voor de negatieve ruimte te herstellen en onze verantwoordelijkheid te nemen.


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.