naar overzicht

De Schalm

  • Architectuur
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Luca Moscelli, Joost Emmerik en Conxa GenĂ©
download project

Met het behoud van het charmante oorspronkelijke schoolgebouw van Broek en Bakema hoog in het vaandel, is hier gewerkt aan en mogelijke uitbreiding van de basisschool gelegen op Katendrecht in Rotterdam. Door het grid en de facade-opdelingen nouwkeurig te bekijken zijn twee vleugels toegevoegd in een allure die waardig en vriendschappelijk voortvloeit uit het oude…

Met het behoud van het charmante oorspronkelijke schoolgebouw van Broek en Bakema hoog in het vaandel, is hier gewerkt aan en mogelijke uitbreiding van de basisschool gelegen op Katendrecht in Rotterdam. Door het grid en de facade-opdelingen nouwkeurig te bekijken zijn twee vleugels toegevoegd in een allure die waardig en vriendschappelijk voortvloeit uit het oude gebouw. Op een plek waar eerst een colonnade zat word een lange centrale hal getrokken. De hal functioneert als Aula en ontvangsthal, maar de bedoeling is dat die in de weekenden ook gebruikt kan worden door de wijk voor bijvoorbeeld een markt of een sinterklaasviering. In materialiteit is de hal geinspireerd door verschillende overdekte passages in het centrum van Amsterdam, waar rode straatstenen doorlopen tot de semi-verwarmde ruimtes. Deze vervaging van grenzen vond ik als kind altijd wonderbaarlijk. De stoep langs de school vloeit dus over in de centrale hal en vervolgens weer in de twee binnenplaatsen. 

Waar de wereld van de volwassenen opgedeelt is in hokjes en regeltjes kan deze school vrijheid en creativiteit stimuleren.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.