naar overzicht

De verloren stem

  • Architectuur
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Gert Kwekkeboom, Wouter Tooren, Kaita Shinagawa en Christianna Tsigkou
download project

Eens per 4 jaar brengen de meeste mensen hun stem uit, maar vervolgens heb je na 4 jaar niet altijd meer door wat er met je stem is gebeurt. De complexe processen van de stedelijke politieke besluitvorming vinden vaak achter gesloten deuren plaats. In dit stadhuis wordt de bezoeker zich bewust van hoe deze processen werken doordat de politieke besluitvorming is geëxposeerd. Tijdens een bezoek aan dit stadhuis leer je de complexiteit van het proces…

Eens per 4 jaar brengen de meeste mensen hun stem uit, maar vervolgens heb je na 4 jaar niet altijd meer door wat er met je stem is gebeurt. De complexe processen van de stedelijke politieke besluitvorming vinden vaak achter gesloten deuren plaats. In dit stadhuis wordt de bezoeker zich bewust van hoe deze processen werken doordat de politieke besluitvorming is geëxposeerd. Tijdens een bezoek aan dit stadhuis leer je de complexiteit van het proces in 3 lagen beter kennen. Bij iedere laag worden steeds meer details duidelijk. 


De eerste laag is zichtbaar als je buiten het gebouw omloopt.  De gevels representeren de 4 partijen die invloed uitoefenen op de beleidsvorming. De 4 partijen die gerepresenteerd zijn in de gevels zijn: de burgers, de fracties, de burgemeester & wethouders en ten slotte de ambtenaren. Vervolgens zijn de gevels zo aan elkaar geschakeld dat je kan zien waar de verschillende partijen invloed op hebben. De burger gevel is bijvoorbeeld zowel geschakeld aan de fractie gevel als de ambtenaar gevel, omdat ze niet alleen een partij vertegenwoordiger kiezen, maar ook kunnen meewerken aan het vormen van de verschillende beleidsopties. 


Als je vervolgens de binnenplaats betreed wordt de focus verlegd van de gevels naar de objecten die uit de gevels steken. In deze objecten vinden de belangrijke beleidswerkzaamheden plaats. Bij de burgers steekt bijvoorbeeld de burgerzaal uit waarin de burgers initiatieven kunnen organiseren, maar ook belangrijke stadsmomenten worden gevierd. Bij de fracties steekt de presidiumkamer uit, waarin de fractievoorzitters met de burgemeester de raadsagenda opstellen. Bij de burgemeester & wethouders steekt de college kamer uit waarin de raadsagenda wordt voorbereid. Bij de ambtenaren steken drie volumes uit waarin verschillende beleidsopties worden vormgegeven. De cirkelvormige openingen van de beleidsvolumes representeren hoeveel input de partijen op het beleid hebben. Zo zie je bijvoorbeeld dat de halve cirkels van de presidiumkamer en de collegekamer elkaar aanvullen omdat ze samen voor een uittevoeren beleidsprogramma zorgen. 


De laatste laag van het beleidsproces die zichtbaar wordt zijn de interacties tussen bepaalde rollen en relaties tussen de mensen. Dit gebeurt wanneer de bezoeker het gebouw betreedt. De burgerzaal van het stadhuis is tevens de hoofdentree. Vanaf het burgerdeel zijn door middel van doorkijkjes momenten geframed waar belangrijke interacties plaatsvinden. Als de burger bijvoorbeeld via de hoofdtrap naar boven of naar beneden loopt om een paspoort op te halen kijkt diegene tweemaal door de ambtenaarbeleidsruimten, met aan het einde de trap waar zowel de ambtenaren als burgemeester en wethouders overheen bewegen om de teams aan te sturen. Vervolgens loopt de burger langs de gevel waar de burger aan de andere zijde de wachtruimte van de wethouders kan zien en vanuit de burgerzaal aan de andere zijde de wachtruimte van de college kamer kan inkijken. Tot slot, is de wachtruimte van de burgerbalie gepositioneerd aan de ruimte waar de fracties werken en vergaderen, zodat je de mensen waarop je stemt ook kan zien werken en vergaderen. Via de presidium kamer kijk je vanuit de burgerbalie wachtruimte op de trap waar de burgemeester naar beneden loopt om te vergaderen in de presidiumkamer.


Zodra alle partijen zich hebben ingelezen en voorbereid op een politiek debat, komt iedereen bijéén in de raadzaal op de binnenplaats en wordt de stem weer gerepresenteerd tijdens de raadsvergadering. Waarna het beleid werkelijkheid wordt en zal worden uitgevoerd. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.