naar overzicht

Schaduwmarkt

  • Combinatie
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Tessa Steenkamp, Thijs van Spaandonk en Tijs van den Boomen
download project

Het gaat niet goed met de Albert Cuypmarkt. Achter de witte luifels van de marktkramen gaat een wereld schuil van vastgoedspeculatie, uitbuiting en verdrukking. Deze schaduwmarkt houdt de Albert Cuyp al jaren in zijn greep en heeft geleid tot het gedwongen vertrek van de oorspronkelijke klanten en buurtbewoners, met leegstand en een verschraling van het marktaanbod tot gevolg. Losse…

Het gaat niet goed met de Albert Cuypmarkt. Achter de witte luifels van de marktkramen gaat een wereld schuil van vastgoedspeculatie, uitbuiting en verdrukking. Deze schaduwmarkt houdt de Albert Cuyp al jaren in zijn greep en heeft geleid tot het gedwongen vertrek van de oorspronkelijke klanten en buurtbewoners, met leegstand en een verschraling van het marktaanbod tot gevolg. Losse marktkramen zijn een dissonant geworden in de straat die gedomineerd wordt door souvenirwinkels, waar de marktkraam slechts een verlengstuk van is. De relatie tussen het vastgoed en de markt is bepalend voor het onvermogen om de Cuyp te revitaliseren.

De verwoede pogingen van beleidsmakers en belangenverenigingen om de Albert Cuyp nieuw leven in te blazen zijn tot op heden vruchteloos gebleken. Wie of wat kan de Cuyp nog redden? In dit spel gaan we opzoek naar manieren om de markt stapsgewijs los te breken uit de ijzeren greep van de vastgoedeconomie en onderzoeken we wat het kan opleveren als we publieke waarden toevoegen aan de markt.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.