naar overzicht

Doorstroming is de SLEUTEL om het woonerf weer OPEN TE BREKEN

  • Combinatie
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Reimar von Meding, Wout Smits, Jeroen Drewes, Debora Schiltmans en Annemarie Arends
download project

1 op de 5 woningen in Nederland staat op het woonerf: dit zijn om ongeveer 1,6 miljoen woningen. 


Het woonerf is ooit ontworpen als gezinswijk, maar tegenwoordig leidt het woonerf sterk onder verdunning en vergrijzing. Zoals we nu aan de huidige huishoudenssamenstellingen op het woonerf zien, wonen hier vrijwel alleen nog maar ouderen, waarvan de kinderen het huis uit zijn. Deze ouderen wonen in grote gezinswoningen en willen de buurt niet verlaten. Bovendien was het woonerf…

1 op de 5 woningen in Nederland staat op het woonerf: dit zijn om ongeveer 1,6 miljoen woningen. 


Het woonerf is ooit ontworpen als gezinswijk, maar tegenwoordig leidt het woonerf sterk onder verdunning en vergrijzing. Zoals we nu aan de huidige huishoudenssamenstellingen op het woonerf zien, wonen hier vrijwel alleen nog maar ouderen, waarvan de kinderen het huis uit zijn. Deze ouderen wonen in grote gezinswoningen en willen de buurt niet verlaten. Bovendien was het woonerf vroeger kindvriendelijk, waar er veilig gespeeld kon worden. Helaas is dit nu niet meer het geval dankzij de grote hoeveelheid geparkeerde auto's. Daarom brengen we de woonerfgedachte terug, waarbij de kinderen weer veilig op het erf kunnen spelen.  


Ouderen krijgen dankzij deze verdichtingsstrategie een nieuwe passende woning in deze buurt en verkopen hun gezinswoning aan nieuwe gezinnen. Sociaal stijgende gezinnen betreden het erf en knappen de verouderde woningen op. Door het woonerf - dankzij de doorstroming weer open te breken voor sociaal stijgende gezinnen - ontstaan er meer interacties op het erf tussen sociale stijgers en kansarmen. Tenslotte kunnen de kinderen hier in Geldrop weer veilig op het erf spelen.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.