naar overzicht

De oase van Hoek van Holland

  • Architectuur
  • 2021 / 2022
  • Eerste semester
  • docent: Bart van Kampen en Floris van der Poel
download project

Met het verlengen van van de metrolijn tot Hoek van Holland ontstaat er een grote influx aan badgasten maar De oase van Hoek van Holland is niet voor hen maar voor mensen die zich willen terugtrekken en toch genieten van het strand: Kinderen met een prikkel verwerkingsstoornis (o.a. autisme) en burn-out slachtoffers. Daarom is de locatie van het hotel ook weg van de boulevard en de nieuwe metro stop. Namelijk achterin, waar het duinlandschap het…

Met het verlengen van van de metrolijn tot Hoek van Holland ontstaat er een grote influx aan badgasten maar De oase van Hoek van Holland is niet voor hen maar voor mensen die zich willen terugtrekken en toch genieten van het strand: Kinderen met een prikkel verwerkingsstoornis (o.a. autisme) en burn-out slachtoffers. Daarom is de locatie van het hotel ook weg van de boulevard en de nieuwe metro stop. Namelijk achterin, waar het duinlandschap het heftigst fluctueert. Hier wordt het hotel deels verzonken in de duinen zodat het als anker in het landschap kan fungeren. 

Deze doelgroep heeft behoefte aan voorspelbaarheid en duidelijke overgang van privé naar publiek. Deze waarden zijn geborgd in het hofje. Door dit bekende archi-type te vervormen en in de context te passen ontstaat de basis voor de oase.

De kust lijn van Hoek van Holland is gekenmerkt door de bunkers die onderdeel uitmaken van de Atlantikwal. Deze objecten in het landschap hadden tijdens tijdens de oorlog de functie dat mensen er veilig in moesten zijn, ook zoals de oase moet zijn. Vandaar het defensieve karakter en materialisatie van het hotel. Omdat dit hotel niet een kille doos moet worden is er een kleur aan het textuur aan het beton toegevoegd die een kalmerend effect hebben op de gasten. 

In de hofjes van het hotel (die in de buitenlucht liggen) wordt een nieuwe impuls geven aan de ecologie van Hoek van Holland. Dit doordat het hotel om deze plekken ligt en er dus een luwte ontstaat zodat de natuur ongestoord haar gang kan gaan. 

Het hotel bestaat uit een band van een kamer aan de buitenzijde, een pad en een colonnade dit om de gradatie van publiekheid op te knippen. Ook het trapje en de zitruimte voor elke kamer dragen hier aan bij, door er voor te zorgen de gasten niet direct vol in de publieke ruimte komen als ze hun kamer verlaten. Op het moment dat de band oprekt komt het additionele PVE er bij, denk hierbij aan publieke zitplekken, een buitensport plek, yoga studio maar ook spreekkamers waar er met professionals gesproken kan worden om het verblijf van de gasten zo aangenaam mogelijk te maken.

De gevel van het hotel is zo simpel mogelijk gehouden om de massiefheid van de betonnen bunker na te streven en geen onnodige details te maken omdat dit niet bij de rust die de doelgroep nodig heeft past. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.