naar overzicht

Missing link, de hernieuwde Koningslijn

download project

De Koningslijn, aangelegd in 1887, voerde langs de oostzijde van de Veluwe evenwijdig aan het Apeldoorns Kanaal. De Koningslijn is één van de vele verdwenen spoorlijnen die Oost-Nederland rijk was. De bereikbaarheid van de regio is daarmee grotendeels afhankelijk geworden van de auto. In deze regio wordt een groei van het aantal huishoudens verwacht. Door een­ wildgroei van kleinschalige Vinex locaties door gemeentes, dreigt er een verstedelijkt lint te ontstaan aan de voet van de…

De Koningslijn, aangelegd in 1887, voerde langs de oostzijde van de Veluwe evenwijdig aan het Apeldoorns Kanaal. De Koningslijn is één van de vele verdwenen spoorlijnen die Oost-Nederland rijk was. De bereikbaarheid van de regio is daarmee grotendeels afhankelijk geworden van de auto. In deze regio wordt een groei van het aantal huishoudens verwacht. Door een­ wildgroei van kleinschalige Vinex locaties door gemeentes, dreigt er een verstedelijkt lint te ontstaan aan de voet van de Veluwe.



Het lint van dorpskernen zal zonder een duidelijke regionale visie aan elkaar groeien. Om dit te voorkomen, kan een knooppuntgewijze verdichting met nieuwe typologieën een mogelijk antwoord zijn. Een goede OV-ontsluiting is dan voorwaardelijk. Dit biedt kans om de oude Koningslijn te hernieuwen. De huidige woonkernen en de vele recreatieve gebieden langs de lijn worden hierdoor beter verbonden met elkaar en met de rest van Nederland. De verbinding met Nederland gaat via de bestaande NS stations van Zwolle, Apeldoorn en Dieren.



De Koningslijn doorkruist diverse landschappen. In het Zuiden de bossen van de Veluwe, via de landbouwgronden en over de vele beken en sprengen tot de uiterwaarden van de IJssel. Door deze diverse landschappen ontstaat er een variëteit aan knooppunten. De landelijke en recreatieve knooppunten vragen de meeste aandacht. Drie van deze knooppunten zijn verbeeld met als hoofdthema de landschappelijke onderlegger en met als doel de kansen die verdichting kan opleveren te visualiseren.

Het knooppunt Wapenveld ligt klem tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de IJssel, hoe kan je omgaan met de stedelijke groei in het open landschap?

Het knooppunt Kievitsveld ligt aan de voet van de Veluwe met veel recreatie gelegenheden tussen de landbouwgrond. Wat als de landbouw plaatsmaakt voor een versterkt natuurnetwerk om water langer vast te houden, zodat de Veluwe niet verder verdroogt?

Het knooppunt Immenberg ligt aan de rand van het bos. Het programma ‘Bos voor de toekomst’ biedt de mogelijkheid het bos te vergroten en er ontstaat kans om off-grid en kleinschalig te wonen.



Dit afstudeerproject agendeert voor een regionale visie. De drie uitwerkingen spreken aan om op een verantwoorde en geïntegreerde manier na te denken over OV-ontsluiting en de verdere verstedelijking van het landelijk gebied in Nederland. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.