naar overzicht

Vakwerk Forever

  • Combinatie
  • 2020 / 2021
  • Tweede semester
  • docent: Tomas Dirrix, David Habets, Mark Minkjan en Ruben Castro
download project

De geschiedenis van Cottessen 12-13 kent een nieuwe twist met toch nog een carrevorming. De toevoeging is er een van hedendaagse architectuur, met vooruitstrevende verblijfskwaliteiten, dat toch in lijn staat met historische vakwerkbouw. De kenmerken van de traditionele bouwmethode zijn versterkt met moderne technieken. De knopen worden modulair en zo blijft het gebouw open voor herinterpretatie mocht de tijdsgeest er naar toe staan. Zo kan…

De geschiedenis van Cottessen 12-13 kent een nieuwe twist met toch nog een carrevorming. De toevoeging is er een van hedendaagse architectuur, met vooruitstrevende verblijfskwaliteiten, dat toch in lijn staat met historische vakwerkbouw. De kenmerken van de traditionele bouwmethode zijn versterkt met moderne technieken. De knopen worden modulair en zo blijft het gebouw open voor herinterpretatie mocht de tijdsgeest er naar toe staan. Zo kan dit systeem lang behouden worden en kan het zich schikken naar de wensen van modern gebruik. In de toekomst kan het tot golfplaten stal omgebouwd worden, of tot een luxe villa in een heel andere provincie. 

In deze iteratie van vakwerk forever is het gebouw een groepsaccomodatie. Het herbergt een grote gezamelijke slaapverdieping, twee badkamer units en een open keuken. De begane grond blijft publiek toegankelijk en kan dus deels zijn functie als terras gebruiken. Het biedt nu schaduw, beschutting voor regen en kadert het landschap.
Er is gebruik gemaakt van hoofdzakelijk locale traditionele materialen, silex steen, hout en vooral vlechtwerk. Door het grote dakoverstek word het natuurlijke vlechtwerk beter door regen beschermd. De regels die in de modulaire houten balken lopen bieden gemakkelijke aansluiting voor afwerkingspanelen.
De natuurlijke kleuren van het gebied komen hier tot uiting en vormen samen met de grote slaapruimte een rustgevende plek om van het uitzicht te genieten. 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.