naar overzicht

Mathenesse Meetup

  • Combinatie
  • 2020 / 2021
  • Tweede semester
  • docent: Bernardina Borra, Monica Adams, Wouter Vos, Damo Holt en Mauricio Freyre
download project

M4H wordt door het havenbedrijf en de gemeente Rotterdam ontwikkeld tot een gemengd woon- en werkgebied. De haven en de stad hebben beide belangen in de gebiedstransformatie. De haven heeft de stad nodig, hier zit de kennis en innovatie. De stad moet meer woningen bouwen, die voldoen aan de veranderende woningbouwopgave. Bouwen in hoge dichtheden in de bestaande stad vraagt om nieuwe mobiliteitsconcepten. M4H biedt de kans om te experimenteren met duurzame innovaties zoals…

M4H wordt door het havenbedrijf en de gemeente Rotterdam ontwikkeld tot een gemengd woon- en werkgebied. De haven en de stad hebben beide belangen in de gebiedstransformatie. De haven heeft de stad nodig, hier zit de kennis en innovatie. De stad moet meer woningen bouwen, die voldoen aan de veranderende woningbouwopgave. Bouwen in hoge dichtheden in de bestaande stad vraagt om nieuwe mobiliteitsconcepten. M4H biedt de kans om te experimenteren met duurzame innovaties zoals de transitie van autobezit naar deelgebruik.

Mobiliteitshub

Deelmobiliteit en openbaar vervoer komen samen in een mobiliteitshub. Een mobiliteitshub draait om mobiliteit: openbaar vervoer, (deel)auto’s, (deel)fietsen maar ook deelbestelbussen of cargobikes.

Deze vormen van mobiliteit hebben energie nodig. De mobiliteitshub levert energie om voertuigen op te laden. De hub draagt bij aan de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.

Mobiliteit is niet langer privébezit maar wordt een dienst. Afhankelijk van je reis kies je vervoersmiddelen via een app. Via een app wordt het mogelijk om op een efficiënte manier gebruik te maken van deelmobiliteit. Je betaalt voor het gebruik van de mobiliteit. Voor bewoners van Oud-Mathenesse kan een deelauto een stuk voordeliger zijn dan een auto in privébezit.

Een mobiliteitshub is meer dan alleen een parkeergebouw, door diensten aan te bieden kan het gebouw en de omgeving een aantrekkelijke, levendige plek worden. Er is ruimte voor werkplekken en vergaderruimtes. Deze kunnen gebruikt worden door makers die een werkplaats in het gebied hebben maar ook door bewoners de omliggende wijken. Verder is er ruimte voor sport, kinderopvang, centraal postpakketpunt en horeca. De kade met horeca is de plaats waar bewoners en makers elkaar kunnen ontmoeten. Ontmoeten leidt tot kruisbestuiving van ideeën en kan leiden tot mooie innovaties.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.