naar overzicht

de Staat van Uitzondering

  • Combinatie
  • 2020 / 2021
  • Tweede semester
  • docent: Bernardina Borra, Monica Adams, Wouter Vos, Damo Holt en Mauricio Freyre
download project

Onverwachte expressie op basis van gecontroleerde vrijheid en vertrouwen


Merwe-Vierhavens (M4H) is van oudsher een gebied dat gedijt op ontstuimige en onverwachte transities. Onder de huidige verstedelijkingsdruk zal het gebied naar verwachting binnen enkele jaren een bijna onherkenbare gedaantewisseling ondergaan. Moet dit havengebied de komende zo geformaliseerd worden? Kan de verstedelijkingsambitie als motor dienen om expressie van ontwerpers en gebruikers tot uiting te laten komen? En kunnen investeerders hier aan verbonden worden? 

Dit vraagt om een mentaliteitsverandering…

Onverwachte expressie op basis van gecontroleerde vrijheid en vertrouwen


Merwe-Vierhavens (M4H) is van oudsher een gebied dat gedijt op ontstuimige en onverwachte transities. Onder de huidige verstedelijkingsdruk zal het gebied naar verwachting binnen enkele jaren een bijna onherkenbare gedaantewisseling ondergaan. Moet dit havengebied de komende zo geformaliseerd worden? Kan de verstedelijkingsambitie als motor dienen om expressie van ontwerpers en gebruikers tot uiting te laten komen? En kunnen investeerders hier aan verbonden worden? 

Dit vraagt om een mentaliteitsverandering die maar op één locatie binnen M4H tot stand kan komen - aan de Van Helmontstraat. Hier ligt namelijk een blok dat door versnipperd eigendom niet in een masterplan te vatten is. Dit gebied vormt daarmee een ‘Staat van Uitzondering’ binnen M4H. 

De kernwaarden waaruit M4H is ontstaan zijn het uitgangspunt voor deze uitzonderingsstaat. Initiatiefnemers krijgen hier namelijk de vrijheid en het vertrouwen om zelf expressie, identiteit en kleur aan ruimte te geven. De stad gaat hier niet langer een experiment aan met haar gebruikers, maar initiatiefnemers mogen met de stad experimenteren. 

Een GebiedsPPS (Privaat-Private Samenwerking) houdt controle over de ontwikkeling. Op deze manier kan de ‘Staat van Uitzondering’ zich volgens evolutionaire principes (blijven) ontwikkelen. Een aantal essentiële ruimtelijke spelregels voor openbare tussenruimte, programma en architectuur staat in dienst van een ontwikkeling op basis van vertrouwen. Wat leidt tot een plek waar onverwachte expressie realiteit wordt. Een voorbeeld voor M4H, Rotterdam en Nederland!

Video: https://www.youtube.com/watch?v=QheF6MWjf9A&t=2s

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.