Dit verschijnsel is in het landschap van Kanne terug te zien in de gaten in de grond.…
De Smeltende Steen is een project waarbij ik ben gaan onderzoeken en experimenteren met de steen Mergel. Na het bezoek aan de Hoeve Caestert in Kanne, en het zien van het verval van de steen ben ik dit gaan onderzoeken. Door verschillende experimenten kwam ik erachter dat Mergel, een kalkhoudende steen, gaat smelten/vloeibaar wordt na het toevoegen van zuur.Dit verschijnsel is in het landschap van Kanne terug te zien in de gaten in de grond. Door zure regen ontstaan er zandlopers in het landschap. Dit verschijnsel ben ik architectonisch gaan inzetten, door wanden te verzuren ontstaan er vloeren.
Een ander mooi gegeven is de vorming van Calciet, een beschermlaagje op de Mergel. Het lichte gele Mergel veranderd in een donkerbruine/zwarte rauwe steen.
Binnen wordt buiten door het landschappelijke maken van de binnenruimte, gelaagd in oud en versmolten Mergel. Om dit te kunnen waarnemen en te ervaren heb ik 4 kamers gemaakt die midden in de bestaande schuur van Hoeve Caestert staan. Hiermee verblijf je in het landschappelijke proces en ervaar je het dubbele landschap.
Lees meerMijn fascinatie en onderzoek zijn begonnen bij dit beeldfragment van een stuk muur van de Hoeve Caestert. De wand is gerepareerd met de stenen die voorhanden waren. Dit is ook bij het tweede beeld het geval, dit gebouw is gebouwd aan de hand van het bouwprincipe Wapan. Dit museum is gemaakt uit de resten van woningen die zijn verwoest. Zelf heb ik ook een Wapan gemaakt uit reeds bestaande en kapotte maquettes.
Hierna ben ik gaan onderzoeken wat Mergel en de bestaande gebouwen van Hoeve Caestert voor kunnen worden gebruikt. De termen die ik hier bij heb gezet zijn: Smelten, Voegen en Stapelen.
Waar mijn project mee is gestart, het Wapan, start ik ook mijn ontwerp. De stapel stenen op het plot van de Hoeve Caestert zijn de Wapan van mijn ontwerp. Deze stenen zijn namelijk van de reeds ingestorte/afgebrande schuur (links onder op de situatie waar nu nog alleen een stuk muur staat).
Na het terugkeren op de locatie konden we in de schuur (rechts op de situatie). Hierdoor kwam ik meer te weten over de hoogte en breedte van de huidige schuur, om zo de kamers beter te kunnen positioneren en indelen. De kamers zijn gemaakt om je buiten en het mergel landschap anders te laten ervaren.
Ook het ervaren van de steen Mergel wordt anders, de oude schuur als basis waarin gesmolten wanden de vloeren worden en oude stenen weer nieuwe kamers worden.
De ervaring in de kamers wordt versterkt door gebruik van de wanden. Door een dikke wand naar binnen gaan, nissen om spullen kwijt te kunnen zoals boeken en overal de steen Mergel het hoofdelement van de kamer is. Slapen op en in de mergelwand en uitkijkend door een gat in de mergelwand waarachter zich een mergellandschap bevindt.