naar overzicht

Pakhuis VICO, Rotterdam

  • Combinatie
  • 2020 / 2021
  • Derde kwartaal
  • docent: Frederik Pöll & Rubén Dario Kleimeer
download project

Transformatie pakhuis VICO naar woongebouw met publieke achtertuin 

 


Transformatie pakhuis VICO naar woongebouw met publieke achtertuin 

 

Pakhuis VICO is gelegen in de Insulindestraat in de wijk Blijdorp in Rotterdam. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich het Hofbogenpark die in de toekomst een groene route zal krijgen.  

Het bestaande pakhuis VICO is getransformeerd tot woongebouw met 8 woningen en een publieke achtertuin. Het bestaande gebouw is uitgebreid met twee woonlagen, waarbij gekozen is voor een hybride oplossing.  

De publieke achtertuin is een omsloten tuin die toegankelijk is voor de buurt. De tuin bestaat uit een moestuin, een kas en een terras met kleinschalige horeca waar mensen kunnen genieten van de rust onder het genot van een kopje koffie. De tuin zal worden aangelegd door de gemeente en zal niet winstgevend zijn. Het geld dat verdiend wordt met de horeca wordt terug gestopt in het onderhoud van de tuin.  

Door de tuin aan de achterzijde van de kavel te plaatsen, ontstaat er een lange steeg naar de tuin toe. Om de steeg een open en toegankelijke uitstraling te geven, is ervoor gekozen om het pakhuis op te splitsen in twee gebouwen. Hierdoor voelt de steeg open en luchtig aan. Dit effect is nog extra aangezet door de gevels van de steeg wit te keimen. Daarmee wordt ook het onderscheidt tussen publiek en privaat aangegeven. 

De tuin is lager gelegen dan het straatniveau en de twee woongebouwen lopen taps toe, hierdoor ontstaat een geforceerd perspectief. Het perspectief zorgt ervoor dat de tuin vanaf de straatzijde dichterbij lijkt. Door groen toe te voegen in de steeg, wordt een aankondiging gedaan naar de tuin.  

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.