naar overzicht

Bokstheater Cross

  • Stedenbouw
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Bart van Kampen en Floris van der Poel
download project

Theater als kameleon voor Zuidwijk

Vanavond is het zover. Ze is al dagen zenuwachtig en kijkt er erg naar uit om eindelijk een theatervoorstelling te gaan bijwonen. Ze heeft zich net omgekleed om eerst nog naar de boksschool in de Cross te gaan. Daar aangekomen gaat ze regelrecht naar de bokszakken toe. Ze trekt haar arm in en maakt een onderhandse stoot met links. BOEM!... Weg met die financiële problemen. Gelijk daarachteraan stoot…

Theater als kameleon voor Zuidwijk

Vanavond is het zover. Ze is al dagen zenuwachtig en kijkt er erg naar uit om eindelijk een theatervoorstelling te gaan bijwonen. Ze heeft zich net omgekleed om eerst nog naar de boksschool in de Cross te gaan. Daar aangekomen gaat ze regelrecht naar de bokszakken toe. Ze trekt haar arm in en maakt een onderhandse stoot met links. BOEM!... Weg met die financiële problemen. Gelijk daarachteraan stoot ze met rechts. BOEM!.... Weg met de alcohol verslaving. Ze maakt zich op voor de volgende harde stoot totdat ze ineens een meneer hoort schreeuwen. Uitkering, achtergelaten, eenzaam en nog veel meer andere dingen die ze door de harde stoten niet goed kan verstaan.

Ze is zelf een paar maanden geleden, toen ze net in Zuidwijk kwam wonen, door haar buurvrouw meegenomen naar de CROSS. Lisa staat namelijk onder toezicht vanwege haar problemen en kwam in een neerwaartse cirkel terecht. Door het boksen kan ze haar boosheid omzetten in discipline en zelfvertrouwen. Ze hoopt dat die meneer net zo krachtig gaat worden door boksen als wat zij ervan geleerd heeft. De CROSS is een plek om te boksen maar intussen tijd is het zo veel meer.

Haar buurvrouw vertelde dat er vroeger nog geen sportprogramma in de wijk aanwezig was. Door de komst van CROSS werd sporten vanuit het Zuiderpark de wijk ingetrokken. Tegenwoordig kun je voetballen, rugbyen,  jeu de boulen en boksen, allemaal op loopafstand van haar hulphuis. De Cross lijkt nu alleen op een boksschool maar het heeft als hart een grote zaal.. wat dient als een theater voor de mensen van de wijk.

Lisa is vorige week nog naar een kleinschalig cabaretshow geweest. En volgende week zijn er weer dans- en theatervoorstellingen te zien. Lisa brengt met boksen emoties over en dit heeft haar ook overvallen tijdens een voorstelling van de cabaretier in de Cross. Soms is het optreden krachtig en groots maar het kan ook heel persoonlijk en kwetsbaar zijn. Het is het verhaal wat de artiest of sporter wilt overbrengen en de zaal van de Cross kan iedereen bedienen, van sporthart tot theaterhart.

En ohja, ze zou het bijna vergeten..  ze trekt snel haar jas en schoenen aan. Het ticket dat al dagen klaar lag op het meubel in de gang pakt ze snel nog even mee. Ze wilt natuurlijk niet te laat zijn voor de theatervoorstelling waar ze al even naar uit kijkt. Van ver af ziet ze al de lichten van het theater al in de lucht schijnen. Ze voelt de spanning in haar lichaam stijgen..

Nog één keer links afslaan en dan..  Lisa ziet ineens de lichten van het podium schijnen door de entreedeuren van CROSS. Ze ziet de levendigheid van de mensen in het gebouw; boksers die sporten, mensen die een drankje doen bij shake en bezoekers die vol nieuwsgierigheid naar de voorstelling gaan. Het licht trekt Lisa mee naar binnen en langs de ribbelige betonmuren loopt ze de zaal binnen richting het verlichte maar nog lege podium. Lisa kan het niet geloven.. Straks zal de zaal helemaal gevuld zijn met bezoekers. Ze zitten allemaal vol spanning en volledig verwonderd te wachten op het schouwspel dat nu gaat beginnen….

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.