naar overzicht

Galleria della città

  • Architectuur
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Jaakkoo van 't Spijker, Joan Almekinders, Kyra Galjee en Nadia Pepels
download project

Galleria della Cittá.

 

We kennen allemaal de angst voor als we ouder worden om pas na 10 jaar dood gevonden te worden in ons huis zoals Beb de Bruin. Waarom wonen we niet in de buurt van onze ouderen en zorgen we voor elkaar? We worden tenslotte zelf ook een keer oud. Kijk naar Spanje, het gezondste land uit onderzoeken. Wat naar voren kwam is dat de verschillende generaties daar dichtbij…

Galleria della Cittá.

 

We kennen allemaal de angst voor als we ouder worden om pas na 10 jaar dood gevonden te worden in ons huis zoals Beb de Bruin. Waarom wonen we niet in de buurt van onze ouderen en zorgen we voor elkaar? We worden tenslotte zelf ook een keer oud. Kijk naar Spanje, het gezondste land uit onderzoeken. Wat naar voren kwam is dat de verschillende generaties daar dichtbij elkaar wonen en voor elkaar zorgen. Het geloof van de bewoners in de wijken rondom het Dakpark is voornamelijk de islam. Een belangrijk kenmerk van de islam is dat ouderen boven aan staan en het van zelfsprekend is dat je voor ze zorgt.

 

Galleria della città of te wel stadsgalerij. Het gebouw is ingericht zoals een klooster waarbij alles naar de binnentuin gekeerd is. De Woningen worden ontsloten aan de gezamenlijke binnentuin op de begane grond. Daarnaast wordt de stad opgetild door de aansluiting op het Dakpark. Waarbij een route langs de woningen loopt op de derde verdieping.  Zo vinden collectieve ontmoetingen plaats op stads niveau en binnen het woonblok.

 

De woningen zijn te benaderen vanuit de collectieve binnentuin die de bewoners met elkaar delen. Eén zo’n woning loopt door tot de 5de verdieping. Op de begane grond is er een keuken en gescheiden daarvan een woonkamer die ze met elkaar kunnen delen. In de woning is er een trap en een lift aanwezig om gemakkelijk door het huis heen te komen ook voor als je dus ouder wordt. De verdiepingen zijn op verschillende manieren ingedeeld zodat ze geschikt zijn voor bijvoorbeeld studenten met een studeer plek. Maar ook een verdieping voor een gezin waar 2 kinderkamers en een master bij aanwezig is. Op de derde verdieping is er weer gemeenschappelijke ruimte die aansluit op de galerij.

 

Deze heeft een breedte gekregen dat zowel mensen er overheen kunnen lopen en de bewoners een stukje kunnen toe eigenen. De galerij is eigenlijk meer een route, een route die verbonden is met het Dakpark en uitloopt tot een plek met een pergola waar je meer tot rust kan komen. In het uiteinde van het gebouw zal een kinderopvang komen die beschikbaar is voor de bewoners van het blok en de wijken eromheen. Hiermee zal er verbondenheid van bewoners gekoppeld worden met de stad.

 

Met de doorkijken en de brug die op deze route aansluit wordt er een verbinding gemaakt met de binnen tuin. In de binnentuin zal een transparant overdekt zwembad zijn die de bewoners met elkaar delen.  Via de route of de brug kan je een kijkje nemen of iemand in het gezamenlijke zwembad is om te vergezellen.

 

Bij Galleria della città zijn het niet alleen woningen die met meerdere generaties gedeeld kunnen worden. Maar het is een plek waar bewoners elkaar ontmoeten in de collectieve binnentuin waar ze hun woning betreden. En waarbij de ontmoeting van bewoners plaats vindt met de stad via de galerij. In galleria della città heeft iedere zijn eigen woonplek, maar voelt men zich toch verbonden.

 

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.