naar overzicht

De bruisende Zaanoever

  • Stedenbouw
  • 2020 / 2021
  • Eerste semester
  • docent: Ivar Branderhorst, Franz Ziegler, Frits Palmboom en Gerrit Timmers
download project

INLEIDING

Wormer is gelegen in de Zaanstreek en heeft door de bocht van de Zaan een prachtige locatie. Binnen no time zit je in Amsterdam of Purmerend en door het nabij gelegen station is het ook een goed bereikbare plek. De Zaanstreek is herkenbaar aan een aantal aspecten, namelijk: de typische Zaanse mix (waarbij bedrijvigheid en wonen gemixt zijn met elkaar), de grote – en kleine bouwkorrel en de onverwachtse overhoekse zichten of terwijl de asymmetrie.

Een…

INLEIDING

Wormer is gelegen in de Zaanstreek en heeft door de bocht van de Zaan een prachtige locatie. Binnen no time zit je in Amsterdam of Purmerend en door het nabij gelegen station is het ook een goed bereikbare plek. De Zaanstreek is herkenbaar aan een aantal aspecten, namelijk: de typische Zaanse mix (waarbij bedrijvigheid en wonen gemixt zijn met elkaar), de grote – en kleine bouwkorrel en de onverwachtse overhoekse zichten of terwijl de asymmetrie.

Een tijd geleden ben ik in het gebied gaan rondlopen en werd ik geïnspireerd door een Zaankanter die op zijn vlonder bij zijn woonboot een kop koffie zat te drinken en zat te genieten van de Zaan. Ik kwam erachter dat er geen plek is in de Zaanbocht waar de bewoners een hapje kunnen eten of drinken.

KANSEN EN TEGENVALLERS

Het is goed voor Wormer om een plek te creëren waar de bewoners samen kunnen komen en een broodje gehakt kunnen eten. Momenteel heeft Wormer een slechte oriëntatie en lopen veel wegen dood. Er ligt een groot stuk braakliggend terrein en het gebied wordt voornamelijk gekenmerkt als een versteend bedrijventerrein. Tegenover alle zwaktes van het gebied is de locatie perfect gelegen en vanaf veel punten vanaf Wormerveer zichtbaar. Dit biedt kansen voor Wormer om een centraal hart te vormen voor het gebied en in dit hart een bruisende plek te creëren waar de bewoners kunnen flaneren.

HET PLAN

Het idee voor het plan is om nieuwe doorzichten te creëren naar Wormerveer toe en bruisende plekken aan de zaan te creëren. Om deze doorzichten te versterken en de verbinding te leggen met het plein wordt er een statige industriële laan gecreëerd die plek biedt aan de ondernemers van Wormer. Een gedeelte van de laan en het plein zijn Shared Space ruimtes, waar de auto te gast is. De locatie van het plein is perfect voor het gebied, in verband met de openheid en de nieuwe doorkijken naar Wormerveer. Het plein komt vol te staan met terrassen en hierdoor ontstaat er een gezellige en bruisende plek. De terrassen zijn gemakkelijk te verwijderen voor eventueel dubbelgebruik door de weekmarkt. Naast het centrale plein op de punt van Wormer, wordt het gebied ook meer vergroend. Op de zuidzijde van het gebied aan de Veerkade wordt een groot groen park gerealiseerd die het drukte van het plein contrasteert, maar tegelijkertijd in de zomer ook een bruisende plek kan worden. Dit park is perfect gelegen in verband met de zon die grotendeels van de dag in het park schijnt en de ligging aan het water. Daarnaast biedt het park een nieuwe doorkijk naar Wormerveer toe en helpt het de verstening van het gebied tegen te gaan.

Door de nieuwe industriële laan en het centrale plein in het gebied ontstaat er veel drukte van bewoners en bezoekers. De mensen die in dit gebied wonen hoeven zich geen zorgen te maken over de constante lawaaierige buitenruimte. Binnen ieder bouwblok bevind zich een groene ruimte (groen hofje) die ruimte biedt voor de bewoners om zich te kunnen terug trekken in hun eigen wereld. Om het concept tussen ‘binnenwereld’ en ‘buitenwereld’ te verduidelijken is er ook onderscheid gemaakt in de soorten straten. De straten die leiden naar de groene hofjes zijn geheel Shared Space en geven een intieme en rustige sfeer weer. Dit zijn de ‘binnenwerelden’. De laan en het centrale plein zijn minder intiem en meer openbaar en worden hierdoor beschouwd tot de ‘buitenwereld’. Gedurende mijn bezoek aan Wormer en de Zaanstreek ben ik erachter gekomen dat de woningen niet recht toe recht aan staan. Hierdoor ontstaat er een spannend effect waarbij er af en toe een zijkant of achterkant van een woning te zien is, in plaats van de voorkant. Dit heeft een verrassend goede indruk achtergelaten en het is goed voor het gebied om deze verrassende indruk te laten zien. De overhoekse zichten of terwijl de ‘zaagtand’ wordt toegepast in de intieme binnenwerelden voor een verrassend effect.

Dit concept biedt Wormer een goede balans tussen de zachte (semi)openbare ruimtes waarbij bewoners hun plek kunnen toe-eigenen en de harde openbare ruimtes waar bewoners en bezoekers samenkomen en reuring ontstaat.

Ieder bouwblok bestaat uit een mix van typologieën en functies, zodat de ware Zaanse mix ontstaat op kleinschalig niveau. Naast horizontale mix wordt er ook verticaal gemixt, namelijk horeca en wonen. Rondom het plein zijn er blokken gesitueerd die op de begane grond horecavoorzieningen hebben en daarboven woningen. Dit zorgt voor een levendige en sfeervolle plint.

Tot slot is er ook rekening gehouden met de echte ambachtslieden uit de Zaanstreek. Aan de oostzijde van het gebied worden nieuwe pakhuizen gebouwd. De ruimte tussen de bestaande en nieuwe pakhuizen kan gebruikt worden als werkplein. Denk hierbij aan garages, timmermannen, verhuisbedrijven etc. Het werkplein ligt beschut tussen de pakhuizen en is hierdoor minder goed zichtbaar vanaf de laan.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.