naar overzicht

Groeten uit het Zeewierse

  • Stedenbouw
  • 2019 / 2020
  • Vierde kwartaal
  • docent: Thijs van Spaandonk, Catja Edens (onderzoek) en Alexander Herrebouts (ontwerp
download project

Door de opkomst van massatoerisme in Zeeland is er een sterke scheiding ontstaan tussen functies, voorzieningen, inwoners, recreatieparken en de toerist. Vakantiepark De Banjaard is hiervan een representatief voorbeeld waarbij inkomsten en ondernemerschap weg worden gehaald bij de Zeeuw door investeerders buiten Zeeland. Hierbij zijn er nauwelijks belangen bij de lokale problematieken en zijn de parken een opzichzelfstaand systeem die lineair en introvert zijn, zonder toevoegingen voor de landschappelijkheid en interacties met de…

Door de opkomst van massatoerisme in Zeeland is er een sterke scheiding ontstaan tussen functies, voorzieningen, inwoners, recreatieparken en de toerist. Vakantiepark De Banjaard is hiervan een representatief voorbeeld waarbij inkomsten en ondernemerschap weg worden gehaald bij de Zeeuw door investeerders buiten Zeeland. Hierbij zijn er nauwelijks belangen bij de lokale problematieken en zijn de parken een opzichzelfstaand systeem die lineair en introvert zijn, zonder toevoegingen voor de landschappelijkheid en interacties met de omgeving.


Verschillende onderzoeken wijzen uit dat zeewier een grote kans kan bieden voor Zeeland en wordt dan ook wel de toekomst van Zeeland genoemd. Zeewier  heeft een scala aan functionaliteiten die breed kunnen worden ingezet en kan namelijk optimaal groeien en worden geoogst vanwege de uitzonderlijke condities van de Oosterschelde door de deltawerken, uniek in de wereld. Daarbij is de lokale productie effectief en duurzaam vanwege dat het feit dat het CO2 opneemt uit de lucht, zeewater filtreert, bijdraagt aan vergroten van biodiversiteit, het lokaal gewonnen kan worden en weinig eisen heeft waardoor meststoffen worden vermeden. Maar daar houd het niet op, het kan ook worden ingezet als bestandsonderdeel voor bijvoorbeeld super healty food omdat het meer vitamines heeft dan andere groentes, vleesvervangers, medicijnen, cosmetica, textiel, biogas en zelfs als bouwmateriaal van zowel gevel- en dakbekleding als isolatiemateriaal.


Door het park als toegankelijk dorp te situeren ontstaan er voorzieningen voor de inwoners en werkt het als economische drijfveer. Het Zeewierse zet het juist in om een synergie tussen toerist, landschap en de bevolking in dynamisch evenwicht te krijgen. Hierbij treden vormen van commensalisme op waarbij een ieder in harmonie met elkaar verweven leeft en recreëert, waarbij juist van elkaar wordt geprofiteerd en zich als één collectief gebied profileert kan worden om voordeel te halen uit de samenwerkingen. Hierbij ontstaat er een breed spectrum aan samenwerkingen die elkaar aanvullen en verrijken waar de lokale ondernemers en inwoners weer de regie in handen krijgen. Daarnaast zijn deze toeristische recreatieverblijven sterk verweven met het landschap. Op deze wijze ontstaat er een kwalitatieve omgeving waarin toeristen een plaats vinden om te recreëren en ontspannen. Deze multidisciplinaire en collectief samenwerking zorgt met verschillende ondernemers en sectoren om de kwaliteit en toekomstbestendigheid van Zeewierse te kunnen garanderen. Er ontstaat een synergie tussen de toerist, het landschap en de bevolking die in een dynamisch evenwicht is.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.