125 liter water! Dat is wat een volwassene per dag gemiddeld aan water verbruikt. Van al die liters drink je per dag gemiddeld maar 1,5 liter. Meer dan de helft gebruiken we om te douchen en om naar de wc te gaan. Al deze liters aan water komen in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. In Nederland ligt er circa…
125 liter water! Dat is wat een volwassene per dag gemiddeld aan water verbruikt. Van al die liters drink je per dag gemiddeld maar 1,5 liter. Meer dan de helft gebruiken we om te douchen en om naar de wc te gaan. Al deze liters aan water komen in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. In Nederland ligt er circa 126.000 kilometer aan riolering. Moet het afvalwater al deze kilometers afleggen om daar gezuiverd te worden? Het gezuiverde water kan namelijk door diezelfde persoon weer voor dezelfde doelen op dezelfde plek gebruikt worden. Kan dit gehele proces niet dicht bij de gebruiker plaats vinden? Dit kan zeker! Namelijk met een helofytenfilter. Als deze slim wordt toegepast kan deze filter al het afvalwater op een natuurlijke manier zuiveren. Daarnaast zorgen de helofyten voor een mooie en duurzame woonomgeving. Helofyten zijn verschillende grassoorten zoals riet, biezen of lisdodde, deze moerasplanten staan met de wortels in het water. Rond deze wortels ontwikkelen grote concentraties bacteriën die de afvalstoffen van het vieze water efficiënt afbreken. De groei van bacteriën wordt gestimuleerd door de planten die als een soort snorkels zuurstof uit de lucht opnemen en naar de wortels transporteren. Het water dat met een helofytenfilter gezuiverd is, is niet drinkbaar, maar kan wel gebruikt worden voor het doorspoelen van het toilet, draaien van de wasmachine of het bewateren van planten.
voor het installeren van een helofytenfilter heb je voldoende ruimte nodig. Vandaar dat helofytenfilters in binnenstedelijke gebieden nauwelijks te zien zijn. Daarnaast is er een verminderende werking bij lage temperaturen buiten. Maar wat nou als een dergelijke helofytenfilter onderdeel wordt van het gebouw? Neem als voorbeeld de oude Mercedes showroom aan de A20 in Spaanse Polder te Rotterdam. Dit gebouw wordt getransformeerd naar een woongebouw. Een woongebouw pal naast de snelweg lijkt in eerste instantie niet erg aantrekkelijk. Het toevoegen van een helofytenfilter aan de snelwegzijde zorgt voor een duurzame en natuurlijke zuivering van het afvalwater. Het vormt een bufferzone tussen de snelweg en de woningen. Door deze gevel te voorzien van glas zal het ook als geluidswal gaan werken. Hierdoor hebben de bewoners minder last van het lawaai van de snelweg. Daarbij kijken ze uit op een mooie groene oase en wordt deze aantrekkelijke natuur onderdeel van het gebouw. Zo kan je met architectonische ingrepen ervoor zorgen dat dit gebouw uitstekende woonkwaliteiten gaat krijgen door het toevoegen van een duurzaam- en waterbesparend element. Hier profiteert niet alleen de bewoner van maar ook onze planeet.
Lees meer