naar overzicht

Recreation Revisited

  • Stedenbouw
  • 2019 / 2020
  • Vierde kwartaal
  • docent: Thijs van Spaandonk, Catja Edens (onderzoek) en Alexander Herrebouts (ontwerp
download project

Een nieuw experiment met de Banjaard

Recreatiepark de Banjaard werd ooit gebouwd als experiment voor zijn tijd. Anno 2020 is het park een monotone enclave, die tijdens het hoogseizoen verandert in een grote productiemolen. Ooit bij toeval op zijn plek geland ligt het park nu behoorlijk in de weg.

De kijk op recreatie verandert in rap tempo. De waarde van het landschap, de plek en de beleving ervan nemen toe. Het wordt daarom tijd om…

Een nieuw experiment met de Banjaard

Recreatiepark de Banjaard werd ooit gebouwd als experiment voor zijn tijd. Anno 2020 is het park een monotone enclave, die tijdens het hoogseizoen verandert in een grote productiemolen. Ooit bij toeval op zijn plek geland ligt het park nu behoorlijk in de weg.

De kijk op recreatie verandert in rap tempo. De waarde van het landschap, de plek en de beleving ervan nemen toe. Het wordt daarom tijd om een nieuw experiment met de Banjaard aan te gaan. 


Iedereen een ‘eigen’ landschap

Op een gestructureerde wijze worden vakantiehuisjes in drie recreatieve landschappen gepositioneerd. De nieuwe gridstructuur is leidend voor het ontwerp waarin elke woning een eigen landschap krijgt. De woningen vormen als het ware een logisch ritme die door de vaste positie een spel aangaan met de context. Soms maken ze het landschap, soms voegen zij zich naar het landschap. Soms worden ze ervaren als zichtbaar familie, soms als een autonoom object.

Door de stapeling van verschillende structuren verschilt het ontwerp radicaal van het doorsnee vakantiepark in zijn traditionele zin. Door drie systemen (de landschappen, de plekken en de relicten) over elkaar heen te leggen en te combineren met een variatie aan vakantiehuisjes ontstaat een veelheid aan indrukken. Geen plek is nog langer hetzelfde.  

Recreation Revisited is zowel door haar verschijningvorm als ruimtelijke gelaagdheid een krachtig statement. Inspiratie voor terugkerend verblijf, 21e eeuwse romantiek en om tal van opgaves op Noord-Beveland en Zeeland kleur te geven!

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.