naar overzicht

Hoog & Droog

  • combi
  • 2019 / 2020
  • Tweede semester
  • docent: Bram van Ooijen, Katharina Hagg, JaapJan Berg en Liesbeth Levy
download project
Hoog & droog

Woondekken in de Bergenbuurt zorgen voor een energie neutrale en klimaat adaptieve buurt

 
Deze woondekken en haar groene omgeving kunnen een hoofdrol spelen in de komende transities. De ‘verkeersmachines’ worden getransformeerd tot energiemachines en zijn de voedingsbron voor de omliggende veldwoningen. Door stromend oppervlaktewater kan er een WKO worden aangelegd, die het toekomstige warmte vraagstuk oplost. Deze en andere nieuwe systemen hebben ruimtelijke gevolgen. Deze ruimtelijke ingrepen staan in het teken van recreatieve waarden…

Hoog & droog

Woondekken in de Bergenbuurt zorgen voor een energie neutrale en klimaat adaptieve buurt

 
Deze woondekken en haar groene omgeving kunnen een hoofdrol spelen in de komende transities. De ‘verkeersmachines’ worden getransformeerd tot energiemachines en zijn de voedingsbron voor de omliggende veldwoningen. Door stromend oppervlaktewater kan er een WKO worden aangelegd, die het toekomstige warmte vraagstuk oplost. Deze en andere nieuwe systemen hebben ruimtelijke gevolgen. Deze ruimtelijke ingrepen staan in het teken van recreatieve waarden om de sub-urbane stedelijkheid kracht bij te zetten en Zoetermeer als ‘City of Leisure’ beter op de kaart te zetten.


Zoetermeer is grotendeels gebouwd op idealen van de jaren ’70. Om het homogene karakter van galerijflats en rijwoningen tegen te gaan, werd het programma experimentele woningbouw opgezet. De woondekken van architect Alberts zijn in 1972 aangewezen tot experimenteel woningbouw project. De woondekken herbergen diverse typologieën: splitlevel woningen, patiowoningen en omliggende veldwoningen. Door parkeren onder het dek te plaatsen, wordt er veel ruimte gewonnen. Door deze ruimtewinst ontstaat er een groene leefwereld tussen de woondekken.


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.