naar overzicht

Het dal van de Nachtegaal

  • Combinatie
  • 2019 / 2020
  • Derde kwartaal
  • docent: Jacques Vink, Marit Janse en Piet Vollaard
download project

Het dal van de nachtegaal - een optimale stem in ieders bereik


Bijna iedereen heeft wel eens gehoord over zijn fabelachtige zangkwaliteiten. Maar slechts weinigen hebben 'm ook gezien. Het is een onopvallend gekleurde vogel die zich bij voorkeur ophoudt in struikgewas komt in Nederland voor, maar neemt al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw sterk in aantal af. Dit komt vanwege verdroging van bossen dat leidt tot te ruige vegetatie, het…

Het dal van de nachtegaal - een optimale stem in ieders bereik


Bijna iedereen heeft wel eens gehoord over zijn fabelachtige zangkwaliteiten. Maar slechts weinigen hebben 'm ook gezien. Het is een onopvallend gekleurde vogel die zich bij voorkeur ophoudt in struikgewas komt in Nederland voor, maar neemt al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw sterk in aantal af. Dit komt vanwege verdroging van bossen dat leidt tot te ruige vegetatie, het verbossen van flinke terreindelen en anderzijds het openmaken van duinvegetatie om stuifduinen te krijgen, waardoor de struwel verdwijnt die juist voor de nachtegaal van groot belang is. Het gaat hierdoor zelfs zo slecht dat de nachtegaal sinds 2004 op de rode lijst staat.

 

Middels onderzoek en analyse is er gekeken hoe de nachtegaal geholpen kan worden en middels een doellandschap van zijn behoefte het aantal weer hersteld kan worden. Dit is gedaan door de biotoop, leefomgeving en natuurlijke habitat van de nachtegaal in kaart te brengen en een synergie te zoeken tussen biotoop, stedenbouw, architectuur en interieur. Door de struwel, die zich normaal op maaiveld begeeft, naar boven te halen op de schuine gevel en dak ontstaan er rustige plekken waar de nachtegaal behoefte aan heeft en kan er anderzijds water worden opgeslagen, vertraagd en hergebruikt. Door in zowel de dwarsdoorsnede(straatprofiel), de langsdoorsnede(gevel) als de topografische weergave (straatplattegrond) het leefklimaat optimaal te krijgen met een verfijnde micro-diversiteit in zowel bezonning, wind, zicht, vegetatie en nestvoorziening is er een breed spectrum van differentiatie aan soorten condities van de plekken. De nachtegaal staat in het dal centraal, echter ontstaan verbindingen en een commensalisme tussen het dier, de planten en uiteindelijk de mens.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.