naar overzicht

Het Nest

  • Architectuur
  • 2019 / 2020
  • Tweede kwartaal
  • docent: Ferry in ’t Veld, Nina Aalbers, Woud Jansen
download project

Na lang zoeken schoot me te binnen dat dieren 100% gebruikmaken van de omgeving en de natuur.


Waarom: 

Het dierenrijk is meester in het hergebruiken van grondstoffen. Veel ontwerpers halen hier hun inspiratie uit. Er is gekozen voor…

Na lang zoeken schoot me te binnen dat dieren 100% gebruikmaken van de omgeving en de natuur.


Waarom: 

Het dierenrijk is meester in het hergebruiken van grondstoffen. Veel ontwerpers halen hier hun inspiratie uit. Er is gekozen voor het nest als metafoor, aangezien dat het paviljoen voornamelijk door kinderen gebruikt zal worden.  

Wanneer vogels eieren gaan leggen, bouwen ze op een natuurlijke wijze hun nest. Het nest wordt gebouwd van hergebruikte materialen. Het wordt een warme en veilige plek voor de jonge kuikens, waar ze grootgebracht worden. De “kleintjes” leren voldoende om straks de verassingen van het leven te doorstaan. Eenmaal groot geworden, is het tijd om het nest te verlaten. 

Als ontwerpers kunnen wij veel leren van het dierenrijk en de natuur. Biomimetica is het ontwerpen met de natuur en het dierenrijk als inspiratiebron. Het concept van het paviljoen is bij uitstek een voorbeeld van biomimetica.


Hierom is de ispratie ontstaan om de wijze van hergebruiken te “hergebruiken” en is het concept ontstaan om een wensen, veilige, natuurlijke educatie ruimte midden in een natuurlijk gebeid te bouwen, zodat de kinderen hier grote wijs kunnen worden on vervolgens “ 


Hoe: 

Door gebruik te maken van natuurlijk materialen uit nabije omgeving, zoals hout en stro, kan men min of meer op dezelfde wijze, als een nest, een paviljoen ontwerpen voor kinderen. Waar zij zich veilig en thuis kunnen voelen.


Wat: 

In Zuiderpark te Rotterdam dient een paviljoen te komen in een prachtige natuurgebied, met het nest als metafoor.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.