naar overzicht

Volkshuis Pompenburg

  • Architectuur
  • 2019 / 2020
  • Tweede kwartaal
  • docent: Tobias Tonch en Ryanne Janssen
download project

Op basis van een nieuw stedenbouwkundig masterplan wordt het gebied Pompenburg getransformeerd tot een hoogwaardig en dynamisch verblijfsgebied. Pompenburg vormt een van de belangrijkste en meest complexe verdichtingslocaties van Rotterdam. De kern van dit gebied wordt enerzijds gevormd door de samenkomst van de Agniesebuurt, het Oude Noorden en de binnenstad. Aan de andere kant worden deze drie wijken met ieder een eigen…


Op basis van een nieuw stedenbouwkundig masterplan wordt het gebied Pompenburg getransformeerd tot een hoogwaardig en dynamisch verblijfsgebied. Pompenburg vormt een van de belangrijkste en meest complexe verdichtingslocaties van Rotterdam. De kern van dit gebied wordt enerzijds gevormd door de samenkomst van de Agniesebuurt, het Oude Noorden en de binnenstad. Aan de andere kant worden deze drie wijken met ieder een eigen identiteit hard onderbroken door het treinspoor. Door de grote ontwikkelingen in het gebied is het de uitdaging deze drie identiteiten te verbinden en het hart te laten werken als broedplaats.


Het Volkshuis paviljoen is het nieuwe hart voor Pompenburg. Het paviljoen werkt als kopgebouw met een volume dat door zijn getraptheid het hoogteverschil tussen het dakpark en de straat verzacht. De grote trap zorgt voor de werkelijke verbinding met het dakpark en functioneert als verblijfsruimte voor het plein aan de binnenstad.  Het Volkshuis biedt ruimte om te ontmoeten, leren, werken en ontspannen. De functies aan de plint gaan een relatie aan met het zakelijke karakter van de binnenstad. Aan het dakpark grenst een dag/avond horeca gelegenheid voor ontspanning.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.