De olieman: Een woonplek voor ouderen in Rotterdam. Met een collectief programma dat net zo waardevol is voor hen, als voor de buurt.

Door het veranderde woonzorgsysteem moeten ouderen langer thuis blijven wonen. Het gros van de mensen wil dit ook het liefste maar de bestaande stad heeft niet genoeg levensloopbestendige woningen. En belangrijker; het ontbreekt aan oplossingen die omgaan met de toenemende vereenzaming onder ouderen.  Ervaring uit andere woonprojecten voor ouderen leert dat collectieve…

De olieman: Een woonplek voor ouderen in Rotterdam. Met een collectief programma dat net zo waardevol is voor hen, als voor de buurt.

Door het veranderde woonzorgsysteem moeten ouderen langer thuis blijven wonen. Het gros van de mensen wil dit ook het liefste maar de bestaande stad heeft niet genoeg levensloopbestendige woningen. En belangrijker; het ontbreekt aan oplossingen die omgaan met de toenemende vereenzaming onder ouderen.  Ervaring uit andere woonprojecten voor ouderen leert dat collectieve voorzieningen moeilijk zijn om te continueren. Ze zijn vaak een stuk succesvoller als de collectieve functies ook nuttig en aantrekkelijk zijn mensen uit de buurt. Zoals in dit geval een werkplaats voor alles op wielen en De Wasbar, waar je naast koffiedrinken ook de was kunt doen.  

Het verbinden van plekken en mensen staat centraal in dit plan. Het ontwerp voorziet in een ‘hart’ die de plek organiseert en ‘het sociale’ centraal stelt. Als een semipublieke kamer, die ’s avonds wordt afgesloten. Vanuit deze plek zijn de woningen, de werkplaats en de Wasbar ontsloten. Door rekening te houden met de positie van de zon is er door de dag heen altijd ergens een plek in de zon te vinden. Om te klussen, in de zon te zitten, je band op te pompen of koffie te drinken.  Het ‘sociale hart’ wordt verder versterkt door de woon- en verblijfsruimtes direct aan het hart te positioneren.  De privéruimtes, zoals de slaapkamers, liggen langs de buitenzijde. Niet dat het plan hierdoor gesloten is. De werkplaatsen op de begane grond hebben een transparante gevel die in de zomer opstaat, waardoor niet alleen de activiteiten in de werkplaats zichtbaar zijn vanaf de straat maar ook de hof die daar direct achterligt; een kleine stadse oase.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.