naar overzicht

gold coast grid

  • Stedenbouw
  • 2018 / 2019
  • Vierde kwartaal
  • docent: Sebastian van Berkel (MUST stedebouw), Stijn de Weerd (Space Encounters), Bernard Leupen (Fotographer and writer)
download project

De woonwijk aan het IJ-plein in Amsterdam ligt als een fantastische constructivistische compositie aan de noordkant van het IJ, op de locatie waar de Amsterdamse Droogdok Maatschappij in 1977 de poorten moest sluiten van wegen faillissement. De directie heeft bij de verkoop van de grond bedongen dat de locatie van de failliete werf niet tot een goudkust zou verworden, maar dat de ziel van de arbeidersbeweging dan in ieder geval als betaalbare woningen in een…

De woonwijk aan het IJ-plein in Amsterdam ligt als een fantastische constructivistische compositie aan de noordkant van het IJ, op de locatie waar de Amsterdamse Droogdok Maatschappij in 1977 de poorten moest sluiten van wegen faillissement. De directie heeft bij de verkoop van de grond bedongen dat de locatie van de failliete werf niet tot een goudkust zou verworden, maar dat de ziel van de arbeidersbeweging dan in ieder geval als betaalbare woningen in een goede woonomgeving stand zou houden.

De nog jonge architect Rem Koolhaas ontwierp in 1980 het masterplan voor de wijk waarbij zichtlijnen, openheid en doorwaadbaarheid de boventoon voeren. Zo ontstond een unieke stadsvernieuwingswijk waarin nieuwe typologieën en ontwerpdisciplines werden geïntroduceerd die ver af stonden van de traditionele bouwblokken die tot dan toe domineerde. Het masterplan en enkele van de individuele ontwerpen diende als schoolvoorbeeld voor veel latere stadsvernieuwingsprojecten door het hele land.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.