naar overzicht

Divercity

  • Architectuur
  • 2018 / 2019
  • Vierde kwartaal
  • docent: Daniel Venneman (Woonpioniers), Nanna de Jong (nannabannana)
download project

De individuele drang naar succes leidt naar een geïndividualiseerde en gestandaardiseerde samenleving. Dit terwijl de stad juist bij uitstek, een plek zou moeten zijn voor iedereen, ook wanneer je afwijkt van de standaard. Een plek voor ontwikkelingen, nieuwe ideeën en experimenten!

Het ontbreekt de stad aan experimenten en nieuwe ideeën, terwijl die nu zo hard nodig zijn. Door de toenemende druk op de woningmarkt en de daarmee stijgende woonlasten is er dringend behoefte naar nieuwe oplossingen…

De individuele drang naar succes leidt naar een geïndividualiseerde en gestandaardiseerde samenleving. Dit terwijl de stad juist bij uitstek, een plek zou moeten zijn voor iedereen, ook wanneer je afwijkt van de standaard. Een plek voor ontwikkelingen, nieuwe ideeën en experimenten!

Het ontbreekt de stad aan experimenten en nieuwe ideeën, terwijl die nu zo hard nodig zijn. Door de toenemende druk op de woningmarkt en de daarmee stijgende woonlasten is er dringend behoefte naar nieuwe oplossingen binnen de stad. 


Een nieuwe woontypologie gevormd vanuit de ideologie van het anarchisme, waarbij men niet gelooft in de filosofie van survival of the fittest maar gelooft in dat samenwerken de sterkste vorm van overleven is. De kernpunten van deze nieuwe woontypologie zijn: 


Wooncoöperatie

Mensen die niet kapitaalkrachtig genoeg zijn op een eigen woning te kopen zijn afhankelijk van de woningcoöperaties en projectontwikkelaars. Door een wooncoöperatie op te richten en daarmee collectief eigenaar te worden van een pand ben je niet meer afhankelijk van de woningcoöperaties en projectontwikkelaars. 


Co-living

Samenwerken en leven is de sterkste vorm van overleven en verbeterd de kwaliteit van leven. Door samen te gaan wonen en werken wordt er een sterkgemeenschapsgevoel gecreëerd. 

 

Tegencultuur

Niet iedereen wenst te leven volgens de normen en ideeën van de dominante cultuur in de samenleving. De stad dient een plek te zijn voor iedereen ook wanneer je andere normen, ideeën en uitingen hebt als de dominante cultuur. Tegenhangers van de dominante cultuur noemen we tegenculturen. In de samenleving wordt een afwijkende leefwijzen door een groot deel van de mensen niet getolereerd. 

Een vrijplaats is een plek waar tegenculturen tot uiting mogen en kunnen komen, waar iedereen vrij is te doen wat zij het liefste doen (als zij daarbij geen andere kwaad doen). Een vrijplaats is vaak een heel maatschappelijke betrokken plek, er vinden vaak veel culturele activiteiten plaats. Een vrijplaats zou altijd plaats moeten hebben in een stad, omdat een vrijplaats niet alleen een plek is waar veel mensen zich thuis voelen maar ook een broedplaats van nieuwe ideeën. 


Een nieuwe woontypologie waar alleen collectief eigendom bestaat, waar de bewoners gebruik kunnen maken van de ruimtes wanneer zijn deze nodig hebben. Een netwerk van verschillende ruimtes die variëren van publieke ruimtes met veel interactie tot individuele ruimtes met privacy.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.