Het wordt steeds drukker in de binnensteden. Er wordt dichter bebouwd, bouwmassa’s schieten de lucht in. Er is geen plaats meer voor een huis met tuin voor ieder gezin. Toch verhuizen steeds meer mensen naar de stad en blijven er ook langer wonen. Met de hoge vraag naar woningen wordt er naar mijn mening steeds minder naar echt goede woonkwaliteit…

Het wordt steeds drukker in de binnensteden. Er wordt dichter bebouwd, bouwmassa’s schieten de lucht in. Er is geen plaats meer voor een huis met tuin voor ieder gezin. Toch verhuizen steeds meer mensen naar de stad en blijven er ook langer wonen. Met de hoge vraag naar woningen wordt er naar mijn mening steeds minder naar echt goede woonkwaliteit gestreefd. Maar juist bij hoge dichtheid speelt licht, lucht en ruimte een belangrijke rol. Om duurzame woningen te bouwen voor de grote steden, wil ik een voorstel doen om de opzet van het stadsappartement herzien.

Naast de private woonruimtes kunnen we ook de publieke en semi-publieke ruimte in de binnenstad anders benaderen. Rotterdam is rijk aan groene verbindingen, maar mist groene bestemmingen. Het publieke en semi- publieke domein zie ik als tuin voor de stedeling, waar groen en steen in balans zijn.

Niet alleen de leefbaarheid in een hoogstedelijke context moet verbeterd worden door meer aandacht te geven aan groen, ook bij het verbeteren van het stedelijk klimaat speelt groen een grote rol. De stad warmt op door een overdaad aan asfalt, steen en bitumen. Hittestress is iets wat kan worden tegengegaan door het vervangen van donkere oppervlaktes door lichte, zoals bijvoorbeeld het vervangen van bitumen door groene sedumdaken.

De combinatie van vergroenen en verdichten in de binnenstad blijft een strijd om oppervlakte. Meer groen betekent een kleinere footprint die overblijft voor bebouwing. In deze opgave wordt er gezocht naar een balans tussen bebouwing, groen en steen in de binnenstad.

In principe speelt in iedere stad het zoeken naar een balans tussen verdichting en vergroening. De Rotterdamse binnenstad is extra interessant omdat hier grootse verdichtingsplannen zijn en de huidige groenvoorzieningen minimaal zijn. Er valt veel te winnen.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.