naar overzicht

Dementie in beweging

  • Architectuur
  • 2018 / 2019
  • Tweede semester
  • docent: Andrea Möhn (AM_A Andrea Möhn Architects), Femke Feenstra (Gortemaker Algra Feenstra Architects), Catja Edens (bureau Spatie, onderzoeker FUR), Ralf Lambie (Tinker imagineers)
download project

Frisse buitenlucht en bewegen is gezond voor iedereen. Ook is het een gegeven dat mensen met dementie nauwelijks nog in de natuur komen. En dat terwijl juist voor deze mensen zoveel goeds te bieden heeft. Een natuurlijke omgeving vermindert stress, verbetert de concentratie en nodigt uit tot bewegen. De natuur van Zeeland bied hier een uitstekende locatie. Door contact met de natuur zal de concentratie verbeteren. (water, duinen, bos) Uit onderzoek blijkt dat mensen met…

Frisse buitenlucht en bewegen is gezond voor iedereen. Ook is het een gegeven dat mensen met dementie nauwelijks nog in de natuur komen. En dat terwijl juist voor deze mensen zoveel goeds te bieden heeft. Een natuurlijke omgeving vermindert stress, verbetert de concentratie en nodigt uit tot bewegen. De natuur van Zeeland bied hier een uitstekende locatie. Door contact met de natuur zal de concentratie verbeteren. (water, duinen, bos) Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie baat hebben bij beweging. Door beweging lijkt de ziekte trager te verlopen. Zo verbetert het denk vermogen en verloopt het doen van allerdaagse activiteiten beter. Door de natuurlijke vormen in het complex zijn er verschillende looproutes mogelijk die zowel binnen als buiten rond gaan. Het complex wordt gerealiseerd aan het strand vlakbij Burgh-Haamstede. Dit gebied is een rustig gebied en de stranden worden alleen door omwonende gebruikt. De rust is dan ook belangrijk voor de bewoner met dementie. De bewoners leven in vier verschillende leefstijlen en naar de vordering van de dementie. Het is mogelijk om proef te komen wonen om zo te ervaren hoe het er hier aan toe gaat. Naast de proef slapers is het ook mogelijk om als familie te komt logeren. Hierdoor zijn ze weer even terug in Zeeland en kunnen ze langer genieten samen met hun familie.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.