naar overzicht

Appetijdelijk Zeeland, naar een nieuw en vitaal voedsellandschap

  • Stedenbouw
  • 2018 / 2019
  • Tweede semester
  • docent: Alexander Herrebout (OTO landscape architecture), Willemijn Lofvers (FUR), Catja Edens (FUR
download project

PITCH - Een nieuw voedsellandschap zal niet alleen de verschillen tussen kust en platteland opheffen, maar ook de bodemdaling tegengaan, de toeristische druk verspreiden, en de verzilting en krimp een plek geven in een nieuw voedsellandschap. Door inpoldering hebben wij al eeuwen grip op het oorspronkelijk dynamische landschap van Zeeland. We hebben het met het oog op efficiëntie omgevormd tot een schraal, monofunctioneel en industrieel productielandschap. Hierdoor is er een enorme tweedeling is ontstaan tussen…

PITCH - Een nieuw voedsellandschap zal niet alleen de verschillen tussen kust en platteland opheffen, maar ook de bodemdaling tegengaan, de toeristische druk verspreiden, en de verzilting en krimp een plek geven in een nieuw voedsellandschap. Door inpoldering hebben wij al eeuwen grip op het oorspronkelijk dynamische landschap van Zeeland. We hebben het met het oog op efficiëntie omgevormd tot een schraal, monofunctioneel en industrieel productielandschap. Hierdoor is er een enorme tweedeling is ontstaan tussen het platteland en de kust. De kust als toeristentrekpleister en hotspot voor de zilte/zoute Zeeuwse keuken heeft een unieke sfeer maar is overvol, terwijl het platteland kampt met krimp, bodemdaling en verzilting. Een nieuw zilt/zout voedsellandschap is het bindmiddel om deze tweedeling in Zeeland op te heffen en haar daarmee toekomstbestendig te maken. Stap één tot het vormen van dit nieuwe landschap is om een tijdelijk overstromingssysteem te introduceren dat het land op natuurlijke wijze – zoals dat nu ook met het Verdronken Land van Saeftinghe gebeurt - zal ophogen. Vervolgens wordt er bepaald voor wat voor type productie het land het best kan worden ingezet. Zo kan er bijvoorbeeld lamsoor worden gekweekt op verzilte landbouwgrond, of viskwekerijen en zeewierboerderijen worden geopend op ondergelopen land.

Het toekomstige landschap is dus belangrijk voor de voedselproductie, maar ook voor de toerist en de inwoner van Zeeland heeft het zijn meerwaarde. Voorheen leegstaande agrarische bebouwing kan worden omgevormd tot zilt restaurant met plekken om te overnachten, maar ook als ophaalpunt voor permanente bewoners om hun lokaal geteelde voedsel op te halen. In het nieuwe landschap kun je bovendien recreëren in bijvoorbeeld een zoutwaterspa, flamingo’s spotten of kanoën in een van de waterrijke gebieden. En, kun je onder het genot van een – door Sergio Hermans klaargemaakt – zilt gerecht genieten van het prachtige nieuwe vitale en natuurlijke Zeeuwse platteland.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.