naar overzicht

Skypoort

  • Architectuur
  • 2018 / 2019
  • Eerste semester
  • docent: Stefan Prins (Powerhouse Company) & Albert Takashi Richters (Powerhouse Company)
download project

De hoogbouwvisie betreft een synergie tussen een hoogwaardige woonomgeving en sport- & recreatiecentrum. Het torencluster, gesitueerd in de wijk De Esch te Rotterdam, gaat hierbij het dialoog aan met zowel het park (Oude Plantage) als de burcht (Excelsior Stadion). Deze entiteiten vormen een relatie waarin diverse functies gecombineerd zijn, waardoor gemeenschappen ontstaan die vierentwintig uur per dag kunnen functioneren. In alle torens staat wonen in het middelpunt met daaraan gekoppeld één of meerdere functies in…

De hoogbouwvisie betreft een synergie tussen een hoogwaardige woonomgeving en sport- & recreatiecentrum. Het torencluster, gesitueerd in de wijk De Esch te Rotterdam, gaat hierbij het dialoog aan met zowel het park (Oude Plantage) als de burcht (Excelsior Stadion). Deze entiteiten vormen een relatie waarin diverse functies gecombineerd zijn, waardoor gemeenschappen ontstaan die vierentwintig uur per dag kunnen functioneren. In alle torens staat wonen in het middelpunt met daaraan gekoppeld één of meerdere functies in de plint, zoals; een multifunctionele sporthal, fitnessruimte, grand sportcafé, wellnesscentrum met sauna en massageruimte, recreatieruimte en flexwerkplekken. In het park bevinden zich een atletiekbaan, open groenvoorziening voor balsport, een openbare badplaats en aaneengesloten wandelpaden welke naadloos aansluiten op de programmering van de plint. In de kroon zitten faciliteiten zoals; een restaurant, rooftopbar en een observatiedek.

Het geheel is parametrisch ontworpen waarbij gebruik is gemaakt van alternatieve primitieven. De keuze is gemaakt om afstand te doen van discrete vormen zoals de kubus, cilinder, piramide en andere platonische lichamen. Deze zijn omgewisseld voor splines, nurbs en scripts om aan te sluiten op het thema sport, ofwel beweging. De meanderende vormentaal gaat op een vloeiende en elegante wijze de interactie aan met het thema, maar haakt ook aan op de vroegere ontwerpfilosofie van de tuinarchitect J.D. Zocher die geïnspireerd raakte door de Engelse landschapsstijl en dit voorstelde voor de Oude Plantage. De stijl kenmerkt zich door het nabootsen van het natuurlijke landschap door middel van slingerpaden, onregelmatige waterpartijen en verrassende doorzichten. Een ander pleidooi om het ontwerp af te stemmen op deze parameters is om een uniformiteit te creëren met een radicale uniekheid die een landmark vormt in de skyline van Rotterdam en refereert naar het stromende water van de Maas.

Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.