naar overzicht

Damhof

  • Architectuur
  • 2018 / 2019
  • Tweede kwartaal
  • docent: Steven Broekhof & Iris Wijn (atelier NOU) – ontwerp Christophe Cornille - onderzoek
download project

Damhof als stedelijke oase

Amsterdam is een stad van drukte. De druk die toerisme uitoefent op de openbare ruimte is enorm. Met name de bewoner voelt zich hierdoor verdrukt. Het gevoel dat de Amsterdamse binnenstad zijn stad is wordt hierdoor aangetast. In de media wordt de binnenstad ook wel de toeristenhel voor bewoners genoemd. Dit gevoel moet hersteld worden. Oases van rust moeten wederkeren om de bewoners weer welkom te heten. In de binnenstad vertegenwoordigen hoven…

Damhof als stedelijke oase

Amsterdam is een stad van drukte. De druk die toerisme uitoefent op de openbare ruimte is enorm. Met name de bewoner voelt zich hierdoor verdrukt. Het gevoel dat de Amsterdamse binnenstad zijn stad is wordt hierdoor aangetast. In de media wordt de binnenstad ook wel de toeristenhel voor bewoners genoemd. Dit gevoel moet hersteld worden. Oases van rust moeten wederkeren om de bewoners weer welkom te heten. In de binnenstad vertegenwoordigen hoven de oases waar dit mogelijk is. Dit zijn een soort satellieten die niet zichtbaar zijn voor de toerist. Openbaar voor degene die verrijkt zijn met de kennis ervan. Bewoners kunnen zich hier terugtrekken ook al bevinden ze zich dicht bij de bron van hun irritatie in de binnenstad.

De stedelijke oase

De stedelijke oase is een evolutie van het bestaande Amsterdamse hof. Deze oase vormt zich met principes van zowel Amsterdamse hoven en de ideale oase. Deze principes maken het Damhof tot een stedelijke oase. Het Damhof biedt de kans voor gezinnen om terug te keren naar de binnenstad waar een karakteristiek woonmilieu op hen wacht.

Strategie

Het omvormen van het bouwblok tussen de Damrak en de Nieuwendijk is een van de schakels aan de nieuwe hovenroute. Deze principes kunnen namelijk ook elders in Amsterdam toegepast worden waar vergelijkbare problematiek zich afspeelt. Een voorbeeld van een locatie is tussen de Rokin en de Kalverstraat.

Het Damhof

De oase bestaat uit meerdere niveaus waar zowel de dwaler als de snelle voetganger kan flaneren. Deze structuren verbinden het nieuwe programma wat zich zowel hoog als laag afspeelt. Zo biedt het hof een nieuw programma en een meerwaarde voor het bestaande programma zoals het museum, de kantoren en de hotels door verschillende dakterrassen te faciliteren op hoogte. In het hof zelf zijn er verschillende ruimtes gecreëerd. Een botanische tuin, een Franse tuin, een yogatuin en een speelplein van de kinderopvang. Deze ruimtes zijn gedefinieerd met dezelfde romantische architectuur en een historische referentie naar de klassieke hoven van Amsterdam.  Hier kunnen de bewoners dicht bij huis hun kind afzetten en in de tuin nog een appeltje plukken voor de dorst. Wonen in de binnenstad is weer aangenaam.


Lees meer

Onder constructie

De mobiele versie is nog onder constructie.
Bezoek de website op desktop.